Dikliću odšteta 1.400$?

DiklicGlumac Bogdan Diklić trebalo bi da od osiguravajućeg društva dobije odštetu za povredu oka „zarađenu“ na snimanju filma „Turneja“ u Prijedoru. Zdravstveno stanje Bogdana Diklića svakim danom je sve bolje i prema prognozama lekara slavni srpski glumac će uskoro napustiti Vojnomedicinsku akademiju i lečenje nastaviti kod kuće. Kako saznaje Press, za vreme bolovanja Diklić će dobijati platu od svog matičnog Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a producenti, iako je povreda zadobijena na radu, za vreme snimanja filma „Turneja“, nisu obavezni da povređenom glumcu isplate odštetu, već bi to trebalo da učini nadležno osiguravajuće društvo.

Prema rečima Svetozara Cvetkovića, glumca i upravnika Ateljea 212, ali i jednog od producenata filma „Turneja“, „lečenje pokriva Diklićevo osiguranje koje ima kao stalno zaposleno lice u JDP-u“.

– Dosadašnje lečenje pokriva Bogdanovo zdravstveno osiguranje, a u slučaju da mu bilo šta dodatno zatreba kolege će se organizovati i pružiti mu svaku vrstu pomoći, ne samo materijalne prirode – navodi Cvetković za Press.

Međutim, kako saznaje Press, Bogdan Diklić ima pravo i na naknadu štete, koju bi trebalo da mu isplati osiguravajuće društvo po završetku lečenja. Jedan od službenika „Dunav osiguranja“, koji je iz razumljivih razloga hteo da ostane anoniman, kaže za Press da odšteta obuhvata više osnova.

 – Odšteta se dobija po završetku lečenja, kada se po nalazu lekara utvrđuje koji je stepen povrede – kaže izvor Pressa, i dodaje: – Kod kompletnog invaliditeta, pri kolektivnom osiguranju suma za isplatu je 7.000 dolara, a po gruboj proceni Diklić bi mogao od osiguravajućeg društva da naplati 20% odštete, a to je najmanje 1.400 dolara. Diklić, koji se povredio na snimanju filma, ima pravo na naknadu štete jer svaka ozbiljna filmska produkcija osigurava sve zaposlene za slučaj od ovakvih i sličnih povreda. Kod njega odšteta obuhvata pretrpljeni strah, bol, lečenje, kao i nemogućnost rada u narednom periodu – navodi sagovornik Pressa iz „Dunav osiguranja“.

Izvor: Press RS

Comments are closed.