Đaci dobili slobodan dan za Bajram pa ga nadoknadili vikend nastavom

Umjesto da odmara, oko 250 učenika četiri područne škole iz Rizvanovića, Čarakova, Hambarina i Zecova, naselja na lijevoj obali Sane kod Prijedora, i u subotu je bilo na nastavi, kako bi nadoknadili slobodan dan koji su koristili za proslavu Kurban- bajrama.

Zvali inspekciju
Ovakva odluka matične škole „Dositej Obradović“ iz Prijedora revoltirala je pojedine roditelje koji su djeci, i pored poruke da će dobiti neopravdane časove ukoliko se ne pojave na nastavi, ipak zabranila odlazak u školu.
Mirsad Duratović, član Savjeta roditelja područne škole u Rizvanovićima, čija dva mališana nisu otišla na nastavu, tvrdi da po Zakonu o praznicima RS pravo na slobodne dane za vjerske praznike pripada i zaposlenima, ali i učenicima.
-Koliko znam, područne škole u Rizvanovićima, Zecovima, Čarakovu i Hambarinama su valjda jedine četiri u RS koje taj slobodan dan moraju nadoknaditi. Zvao sam prosvjetnog inspektora RS koji mi je kazao da djeca to ne moraju nadoknađivati. Preporučio mi je i da im se obratimo pismeno, što ćemo svakako učiniti. Kontaktirao sam i resorno ministarstvo, gdje mi je rečeno slično kao i u inspekciji. Obećali su da će nazvati direktora škole i sve provjeriti – kazao nam je Duratović.

Ispuniti kalendar
U Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Prijedoru, u čijem sastavu djeluju ove četiri škole, ne vide zbog čega toliko prašine i buke.
-Tačno je da za vjerske praznike, bez obzira o kojim se radi, zaposleni i učenici imaju pravo na neradan dan. No, dužni smo ispuniti kalendar nastavnog plana u kojem mora biti 180 radnih dana. Da li će manji broj radnih dana biti nadoknađen sada ili u junu, sasvim je svejedno, mada smo mi odlučili na varijantu da to nadoknadimo već u prvom polugodištu. Kako se nadoknađuju časovi za Bajram, tako će biti nadoknađeni i oni za pravoslavni Vaskrs – poručeno je iz Uprave škole.
Tekst – Dnevni avaz
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.