Đaković: Nema novozaraženih

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da u posljednja 24 časa nema novooboljeih lica iz Prijedora.

On je naveo da od četiri aktivna slučaja, dva lica su smještena u Studentski centar „Nikola Tesla“ u Banjaluci, jedno lice sa težom kliničkom slikom je na infektivnoj klinici u Banjaluci, a jedno u kovid odjelu prijedorske bolnice, gdje su hospitalizovana i dva zaražena lica iz Oštre Luke.

„Pored njih, ima još jedno lice koje je teže slike, starije lice /iz Oštre Luke/, ali ono još nije testirano i ne znamo status, ali se nalazi takođe u našoj kovid bolnici“, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba.

On je dodao da je policija sankcionisala samo jedno lice u posljednja 24 časa i da je to znak da građani Prijedora izuzetno dobro poštuju mjere.

„Iz Crvenog krsta nam je saopšteno da je stiglo 1.400 maski za penzionere, a onih prvi 5.000 je podijeljeno putem mjesnih organizacija Udruženja penzionera, a ove će biti podijeljene putem mjesnih zajednica penzionerima koji nisu članovi Udruženja penzionera“, naveo je Đaković.

On je najavio da se nastavlja dezinfekcija i da se od juče ona vrši cisternama što je brži i efikasniji način nego traktorima kako je rađeno do sada.

„Od danas se očekuje da će šest cisterni biti uključeno u proces dezinfekcije u Prijedoru, ali moramo pomoći i komšijama u Oštroj Luci“, istakao je Đaković i dodao da će se susjednoj opštini pomoći i u zaštitnoj opremi.

Šef tima za dezinfekciju Zlatko Ritan rekao je da je juče pomoću cisterni i prskalica urađena dezinfekcija saobraćajnica i javnih površina u centru grada i da se to večeras nastavlja.

„U narednom periodu kombinovaćemo ovaj princip rada zajedno s voćarima koji imaju mogućnost da njihova zona bude viša i da zaprašuju neke druge zone, dok prskalice preko cisterni ulaze puno dublje u zonu asfalta i pješačke komunikacije“, pojasnio je Ritan.

On je naglasio da je rudnik „Arselor Mital Prijedor“ odobrio jednu mašinu kojom će se dezinfikovati zone Omarske, Lamovite i Bistrice, a potom će uslijediit Trnopolje i Kozarac, dok su vozila „Komunalnih usluga“ na području grada.

„U Oštru Luku i Usorce šaljemo dvije mašine, 2.000 rukavica i 500 do 1.000 maski i stojimo na raspolaganju opštini Oštra Luka da im pomognemo koliko naši kapaciteti omogućavaju“, poručio je Ritan.

On je za sutra najavio nastavak dezinfekcije u ulazima, haustorima i stepeništima stambenih zgrada i zamolio građane da ne izlaze iz svojih stanova kada čuju ekipe koje ovaj posao rade kako bi sami izbjegli kontakt s hemijskim supstancama, a volonterima olakšali manevrisanje.

Izvor: SRNA

Comments are closed.