Đaković: Zaraženi žena i medicinski radnik koji se vodi u Banjaluci

Virusom korona zaražena su još dva lica iz Prijedora, od kojih jedna žena /65/, te jedan medicinski radnik koji već tri mjeseca ne živi u ovom gradu, izjavio je gradonačelnik Milenko Đaković.

„Zatvara se dotok iz inostranstva, a dešava se lokalna razmjena virusa. Lica su bez puno kontakata, ali vjerovatno su imala kontakt sa nekim ko je bez simptoma, te je teže utvrditi kako je došlo do zaraze“, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

On je naveo da je novozaražena žena domaćica i da je izjavila da nije se mnogo kretala, niti je imala mnogo kontakata u proteklih desetak dana.

„Svi kontakti su identifikovani. Niko nema na prvi pregled simptome, ali su odabrana lica sa kojima je najviše bila u kontaktu i oni će na testiranje“, naveo je Đaković.

Govoreći o drugom novozaraženom, o kojem se informacija pojavila u subotu, a riječ je o medicinskom radniku, Đaković je naveo da se ta osoba vodi u Banjaluci.

„Riječ je o osobi koja već tri mjeseca živi i radi u Banjaluci. Ovdje su samo ostali dokumenti, gdje je bila ranije prijavljena. Uopšte nije boravila u Prijedoru, tako da su svi podaci preneseni u Banjaluci i ona se sada vodi kao banjalučki slučaj“, pojasnio je Đaković.

Prema današnjim podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, u Prijedoru je registrovano šest slučajeva oboljelih od Kovida-19.

Dva su preminula, jedno lice je izliječeno, a riječ je o medicinskoj sestri iz Niševića koja je zaposlena u Banjaluci i koja je tamo i liječena. Četvrti je medicinski radnik hitne pomoći koji je u dobrom stanju i koji bi trebalo da bude prevezen u Studentski centar „Nikola Tesla“ u Banjaluci. Peti je medicinski radnik sa prijedorskim dokumentima koji živi i radi u Banjaluci posljednja tri mjeseca, a šesti žena za koju su rezultati testiranja objavljeni jutros.

„Raspušteni su karantini u dvorani i u Mašinskoj školi jer su sva lica bila negativna na testiranju i mogla su se otpustiti. Pod zdravstvenim nadzorom je 101 lice, a iz zdravstvenog nadzora izašlo je 1.088 lica. Trenutno su 22 lica u karantinu u hotelu `Prijedor`, a oni koji su otpušteni uz negativan test iz ovog karantina sada su u kućnoj izolaciji 14 dana“, dodao je Đaković.

On je izrazio žaljenje što su 33 lica kažnjena jer su tokom vikenda prekršila zabranu kretanja, među kojima su tri lica starija od 65 godina, a ostali su većinom pokušali preći u druge lokalne zajednice, ali su zaustavljeni na punktovima koje je policija postavila.

„U toku je dezinfekcija hotelskih soba iz kojih su lica otpuštena na kućni režim. Opšta dezinfekcija obavljena je u petak popodne, u subotu i sinoć. Rusi su bili u pregledu, obišli su bolnicu i doći će sutra da se vrši dezinfekcija naše bolnice kompletno“, rekao je Đaković.

Izvor: SRNA
Foto: GradPrijedor.com

Comments are closed.