Djeca sa Kosova posjetila Nacionalni park Kozara

Stotinjak djece sa Kosova i Metohije, zajedno sa svojim domaćinima iz Prijedora boravili su danas u Nacionalnom parku „Kozara“.

Riječ je o djeci iz Velike Hoče, Orhovca i Kosova Polja, koji su gosti vršnjacima iz Osnovne škole (OŠ) „Desanka Maksimović“ iz Prijedora.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Milorad Arlov istakao je da je ovaj dio programa boravka djece sa Kosova podjednako važan kao i boravak u porodicama da bi upoznali istoriju kraja koji su posjetili.

„Značaj ovog dolaska djece sa Kosova i Metohije je veliki. Djeca su ovdje doživjela slobodu, osjetila toplinu i poručila da im je lijepo u Republici Srpskoj, što nam je i bio cilj“, rekao je Arlov novinarima.

On je ponovio da je cilj projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ povezivanje srpskog naroda.

„Svi domaćini su se proteklih nekoliko dana posvetili ovoj djeci, koja se sutra vraćaju u svoju stvarnost“, rekao je Arlov.

Direktor OŠ „Ugljare“ iz Kosovog Polja Goran Jović se u ime škole, djece i roditelja zahvalio domaćinima koji su ih, kako je rekao, prihvatili sa zadovoljstvom i velikim gostoprimstvom.

„Oni su na trenutak vratili našoj deci osmeh na lica i oni su zaboravili nedaće i probleme sa kojima se svakodnevno susreću na Kosovu“, rekao je Jović.

Marija Stanković (11) iz Orahovca kaže da joj je u Prijedoru lijepo i da su je domaćini divno ugostili.

Najbolji učenici sa Kosova i Metohije borave u Republici Srpskoj, od 16. do 23. juna, zahvaljujući Odboru za pomoć Srbima Kosova i Metohije u okviru projektu „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

Grad Prijedor već petu godinu zaredom učestvuje u ovom projektu, a domaćini za pedesetak mališana su bili učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“ dok je Centar „Sunce“ bio domaćin za 25 djece sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima.

Izvor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.