Djeca sa posebnim potrebama-Otvorena senzorna soba vrijedna 35.000 KM

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić otvorili su danas u Prijedoru senzornu sobu koja se nalazi u Javnoj ustanovi „Centar Sunce“, nekadašnjoj specijalnoj osnovnoj i srednjoj školi „Đorđe Natošević“.

Ministar Kasipović je rekao da u ovu školu, u koju dolazi još od 2006. godine, uvijek dolazi sa snažnim osjećanjima, te da je to ranije bio osjećaj stida kada je gledao u kakvim uslovima uče djeca i rade nastavnici, budući da je škola bila smještena u trošnu i ruiniranu baraku.

„I u tom vremenu bili smo ponosni na entuzijazam nastavnika i rukovodstva škole. Koliko god nosim taj osjećaj srama iz tog vremena, toliko sam danas ponosan na ovo što smo uradili“, rekao je Kasipović na svečanosti otvaranja senzorne sobe.

On je izrazio divljenje roditeljima i nastavnicima djece sa posebnim potrebama za trud koji ulažu i naglasio da je time i obaveza društva veća.

„Zahvaljujem i svim donatorima i molim ih da se ne umore jer biće potrebni i onoj djeci koja dođu poslije ove. Ako radimo zajedno, nikad neće biti oblačno i uvijek će biti sunce“, kazao je Kasipović.

Gradonačelnik Marko Pavić rekao je da je izgradnjom JU „Centar Sunce“ i država i opština vratile dijelom dug i djeci i osoblju ove nekadašnje specijalne škole koji joj duguju odavno.

„A danas otvorena senzorna soba jeste najsavremeniji metod koji će nastavni kadar primjenjivati u radu sa djecom sa posebnim potrebama. To je vrhunski vid komunikacije sa svim čulima“, dodao je Pavić.

Direktorica JU „Centar Sunce“ Slađana Radaković rekla je da je potrebno ispuniti pravne pretpostavke da se ostvari i ranije zacrtani cilj da ovaj centar bude otvoren za djecu iz cijele prijedorske regije, a ne samo iz grada Prijedora.

Senzorna soba je specijalizovana prostorija izolovana od vanjskih uticaja sa opremom kojom se djeluje na sva čula. Namijenjena je prvenstveno djeci koja imaju poremećaj pažnje, hiperaktivnoj djeci, a mogu je koristiti i zdrave osobe koje su u stanju povećane fizičke aktivnosti, uznemirenosti ili stresa. U ovoj interaktivnoj prostoriji terapeut kontroliše opremu, dozira stimuluse za svako čulo i prilagođava ih individualnim karakteristikama korisnika.

U senzornu sobu do sada je uloženo 35.000 KM, a putem humanitarnog broja 1457, koji je aktivan do 31. oktobra, prikuplja se novac za dodatno opremanje senzorne sobe.

Svako ko do kraja oktobra pozove 1457 darovaće po jednu konvertibilnu marku za dodatno opremanje ove specijalizovane prostorije za djecu sa posebnim potrebama, kao i za edukovanje kadra koji će u njoj raditi.

Novoizgrađeni objekat JU „Centar Sunce“ Prijedor otvoren je polovinom septembra.

Objekat ima 1.650 kvadratnih metara korisnog prostora, 26 učionica i kabineta i sportsku salu za 85 učenika sa umjerenom ometenošću u razvoju koji pohađaju ovu školu. Sa njima radi šest edukovanih muzikoterapeuta i defektologa svih smjerova kao što su oligofrenolog, psihomotorni redukator, somatoped i logoped, a od stručnih saradnika fizioterapeut, medicinska sestra, socijalni radnik i psiholog.

Ukupna vrijednost objekta je 1.460.000 KM, a sredstva u iznosu od milion KM obezbijeđena su iz Razvojnog programa Vlade Republike Srpske, dok je opština Prijedor uložila 260.000 KM, a Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske 200.000 KM.

Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.