Dječiji vrtić „Radost“: Broj zainteresovanih uvijek iznad kapaciteta

vrtic radost-djecaBroj djece čiji roditelji žele da ih upišu u vrtić i dalje je veći od kapaciteta Dječijeg vrtića „Radost“ Prijedor, uprkos tome što je otvaranjem obnovljenog objekta u naselju Pećani ukupan broj vaspitnih grupa sa 15 povećan na 17.

„Matični vrtić već nekoliko godina ima problem sa `viškom` djece, jer ne može primiti svu djecu koja se žele upisati u vrtić. Stoga je broj djece u grupama odavno prešao zakonski maksimum, pa je rad u takvim grupama dosta otežan“, navedeno je u izvještaju o radu ove javne ustanove koji je jednoglasno usvojen na posljednoj sjednici lokalnog parlamenta.

dusanka bozicDirektorica ove predškolske ustanove Dušanka Božić rekla je da u ovoj školskoj godini više od 400 djece koristi cjelodnevni boravak, a da će kroz posebne programe, koji se izvode u poslijepodnevnim satima, proći još oko 200 mališana koji ne idu primarno u vrtić.

Dječiji vrtić „Radost“ Prijedor u svom sastavu ima šest objekata od kojih su u funkciji centralni objekat „Radost“, vrtić „Đurđevak“ u naselju Urije, vrtići „Cvrčak“ i „Snježana“ u naselju Pećani i vrtić „Palčić“ u Omarskoj.

Vrtić „Mali princ“ u Ljubiji nije u funkciji zbog male zainteresovanosti roditelja za boravak djece u vrtiću, a vrtić u Kozarcu trebalo bi da bude u funkciji od iduće školske godne, prvi put nakon rata.

vrtic pecani-nacelnik pavic 2Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da se na konkurs, koji vrtić raspisuje svake godine u proljeće, roditelji iz Ljubije uopšte ne prijavljuju i da prostorije vrtića sada koriste omladinske organizacije.

„Taj problem može se riješiti samo zapošljavanjem stanovništva ove najsiromašnije mjesne zajednice u našem gradu. Roditelji koji su nezaposleni svojoj djeci pružaju samo kućni odgoj i nemaju uslova da ih upisuju u vrtić. Ako za njih bude posla, biće i za djecu spreman ovaj objekat“, dodao je Pavić.

Što se tiče vrtića u Kozarcu, u izgradnju novog vrtića u prizemlju jedne nove stambene zgrade grad je lani uložio 90.000 KM, a u budžetu za ovu godinu za opremanje ovog objekta namijenio je 20.000 KM.

„Zgrada u kojoj se nalazi vrtić počela je u međuvremenu da prokišnjava tako da nam predstoji rješavanje tog problema, ali očekujem da će on u funkciji biti od naredne školske godine“, dodao je Pavić.

Novi vrtić u Kozarcu trebalo bi da primi 50 djece, a mještani Kozarca tvrde da je broj zainteresovanih za predškolsko obrazovanje i veći.

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju, jaslička grupa za uzrast od šest do 24 mjeseca može imati do deset djece, jaslička grupa od 24 do 36 mjeseci do 15 djece, mješovita jaslička grupa do 12 djece, vrtićka grupa od tri do četiri godine do 18 djece, vrtićka grupa od četiri do pet godina do 22 djece, vrtićka grupa od pet do šest godina do 25 djece i mješovita vrtićka grupa do 23 djece.

SRNA

Comments are closed.