Dječiji vrtić „Radost“: Ispisivanje djece zbog neplaćanja usluga

dusanka bozicDirektorica Dječijeg vrtića „Radost“ Prijedor Dušanka Božić izjavila je da su u ovoj godini bila tri slučaja otkazivanja ugovora roditeljima koji mjesecima nisu plaćali boravak djece u vrtiću.

„Tome su prethodile brojne opomene i davanje mogućnosti parcijalnog plaćanja na duži period uz redovne mjesečne uplate odnosno bez stvaranja novog duga, ali ni to nisu ispoštovali“, rekla je Božićeva i dodala da naplatu potraživanja od tih roditelja ova predškolska ustanova traži putem suda.

Prema njenim riječima, na ovako nepopularnu mjeru uprava vrtića opredijelila se jer ima mnogo djece koja zbog ograničenih smještajnih kapaciteta ostaju neupisana i čiji roditelji su jedva dočekali da se uprazni neko mjesto.

„Uvijek imamo zamjenu jer imamo puno djece na čekanju. Tužno je da roditelji svaki dan dovode dijete koje je lijepo tretirano devet sati, a da ne plati uslugu“, dodala je Božićeva i naglasila da je to samo dio usluge.

Ona je istakla da roditelji treba da budu svjesni da i sa novom cijenom, koja je na snazi od ove školske godne, plaćaju manje od 40 odsto troškova boravka djeteta u vrtiću, a da grad Prijedor snosi više od 60 odsto tih troškova.

„Didaktička sredstva za rad, po zakonu, finansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, ali mi po tom osnovu nismo dobili novac. Zato podržavam solidarisanje roditelja koji su na inicijativu vaspitača u nekoliko vaspitnih grupa sami prikupili novac za nabavku sredstava u skladu sa potrebama grupe“, dodala je Božićeva.

Cijena boravka djeteta u Dječijem vrtiću „Radost“ do septembra je iznosila 120 KM i nije se mijenjala punih sedam godina, a od ove školske godine iznosi 150 KM, te je i dalje među najnižima u Republici Srpskoj.
K.P. – GradPrijedor.com

Comments are closed.