Do kraja januara ishod pregovora o kupovini državnog kapitala u RŽR Ljubija

arcelormittal prijedor-jelaca-deuricIshod pregovora Vlade Republike Srpske i kompanije „ArcelorMittal“ o kupovini državnog kapitala u Rudnicima željezne rude „Ljubija“ trebalo bi da budu poznati do kraja januara iduće godine, izjavila je pomoćnica ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske za rudarstvo i geologiju Darka Deurić.

„U neki malim tačkicama nismo na istim talasnim dužinama, ali vrlo brzo ćemo to da izgladimo. Oni su već danas bili kod nas u Ministarstvu i već se tu došlo do nekih rješenja. Zvanično ćemo znati rješenja do kraja januara“, rekla je Deurić novinarima u Prijedoru gdje je sinoć preduzeće „ArcelorMittal“ Prijedor proslavilo Dan rudara.

Na pitanje zašto „ArcelorMittal“ više od godinu dana nema odgovora na svou ponudu za kupovinu državnog kapitala u „Ljubiji“, Deurićeva je kazala da se ne čeka zbog Ministarstva nego zbog neriješenih problema koji nisu u nadležnosti ovog ministarstva kao što je ovjera projekata.

„Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva prikupiće ponude svih subjekata zainteresovanih za kupovinu državnog kapitala u RŽR-u, razmotriti sve ponude i izabrati najpovoljniju, ako uopšte bude adekvatne ponude“, navela je Deurićeva.

Direktor „ArcelorMittala“ Prijedor Mladen Jelača rekao je da nije nadležan komentarisati pregovore između kompanije i Vlade Republike Srpske, budući da on rukovodi samo jednom od kćerki firmi.

„Sve informacije u vezi sa komunikacijom sa Vladom Republike Srspke daje kompanija iz centrale, ali poznat je stav kompanije da ne daje izjave za javnost dok god su pregovori u toku. Vjerujem da će doći do dogovora i uspješnog rješenja ponude“, dodao je Jelača.

U rudniku „ArcelorMittal“ Prijedor u ovoj godini proizvedeno je više od dva miliona tona željezne rude, a otpremljeno 2,1 milion tona rude, što je rekordan nivo proizvodnje od 2004. godine od kada posluje ova firma.

Oko 80 odsto rude otpremljeno je željezari u Zenici, a 20 odsto izvezeno „ArcelorMittal“ željezarama u Poljskoj i Češkoj.

U ovoj godini ostvaren je prihod veći od 100 miliona KM i uloženo 9 miliona KM u nabavku opreme i unapređenje postojećih sistema rada.

Rudnik „ArcelorMittal“ Prijedor zapošljava 850 radnika, među kojima i 50 mladih zaposlenih u ovoj godini. Prosječna plata je oko 1.000 KM, a regres za svakog zaposlenog 2.000 KM.

Plan proizvodnje i prodaje za 2013. godinu je dva miliona tona koncentrata željeznih ruda.

Fondacija „ArcelorMittal“ Prijedor, koja djeluje pri ovom preduzeću, za šest godina rada u razne projekte obrazovanja, kulture, sporta, socijalne zaštite uložila je 1.350.000 KM, od čega u ovoj godini rekordnih 350.000 KM.

Kompanija „ArcelorMittal“, vodeća svjetska kompanija u proizvodnji čelika i rudarstvu, u novembru prošle godine Vladi Republike Srpske uputila je ponudu za kupovinu državnog kapitala u RŽR „Ljubija“.

U vlasničkoj strukturi RŽR „Ljubija“ državni kapital je 70 odsto, fondovi 20 odsto i mali akcionari 10 odsto, a vrijednost kapitala je 50 miliona KM.

Budući da se radi o strateškom preduzeću, odluku o prodaji državnog kapitala na prijedlog Vlade Republike Srpske donosi Narodna skupština Republike Srpske.

Nekadašnji RŽR „Ljubija“ u osnivanje rudnika „ArcelorMittal Prijedor“ 2004. godine uložio je imovinu i proizvodne kapacitete u Omarskoj, dok su u sastavu takozvanih „starih rudnika“ ostali rudokopi u Tomašici i u Ljubiji.

Kompanija „ArcelorMittal“ vlasnik je 51 odsto kapitala u rudniku „ArcelorMittal Prijedor“, dok je RŽR „Ljubija“ vlasnik 49 odsto kapitala.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.