Dobili struju nakon dvije godine

Sedmočlana porodica Emire i Branka Markovića iz Gornje Puharske kod Prijedora juče je, nakon dvije godine čekanja, dobila struju u svojoj kući, koju su sami izgradili.

Struja im je priključena nakon pisanja „Nezavisnih“ o problemima te porodice, koja je sa petoro maloljetne djece dvije godine živjela u kući bez struje i do prije nekoliko mjeseci i bez kupatila.

Njih su juče posjetili predstavnici prijedorske „Elektrodistribucije“ i socijalni radnici, koji su im uručili računar.

Branko Marković, jedini hranitelj te porodice i otac petoro djece, od kojih najmlađa beba Bojana ima osam mjeseci, a najstarija kćerka Dijana 16 godina, kaže da ga je humanost svih dobrih ljudi i institucija u Prijedoru duboko dirnula.

„Moja djeca bi i dalje živjela u mraku da nije bilo novinara, koji su priču o mojoj djeci, od kojih je njih četvoro učilo uz pomoć svijeća i petrolejke, objavili u medijima. Poslije te priče koja je dirnula i prijedorske elektrodistributere, naš skromni dom juče je dobio struju, a tu akciju finansijski je potpomogao i prijedorski Centar za socijalni rad. Svima hvala od srca“, kaže Marković.

Njegova supruga Emira ističe da su kupatilo prije nekoliko mjeseci uspjeli osposobiti uz pomoć prijedorskog Komunalnog preduzeća u kojem radi Branko.

Emira je domaćica i brine se o bebi Bojani, sinu Dejanu koji se još liječi od leukemije, osmogodišnjoj Eni, sedmogodišnjem Robertu i Dijani koja ide u drugi razred Ekonomsko-ugostiteljske škole, školujući se za kuhara.

Dijana i njena dva brata i sestra, koji idu u osnovnu školu, do juče su školsko gradivo savladavali uz pomoć petrolejke i svijeće.

Djevojčica kaže da joj je bilo teško, ali da se gradivo moralo savladati.

Branko, koji u prijedorskom Komunalnom preduzeću radi na reciklaži otpada, kaže da je morao da digne kredit, kako bi sam svojoj porodici izgradio kuću u kojoj je obnovio samo prizemlje.

„Tako od 300 KM, koje zarađujem na ruke, zbog odbitaka za kredit, dobijem samo 80 KM. Na ime dječjeg doplatka dobijemo 200 KM i to su jedini sigurni prihodi u mojoj porodici“, kaže Branko, koji i nadniči kako bi prehranio svoju višečlanu porodicu.

Za uvođenje struje u dom porodice Marković prijedorski Centar za socijalni rad, koji na razne načine pomaže njihovu djecu, obezbijedio je 1.000 KM, a „Elektroprijedor“ je do njihovog doma doveo struju i nabavio potrebne kablove.

„Podvig je što su Emira i Branko Marković, uprkos svim nedaćama kroz koje prolaze, imali dovoljno hrabrosti da podižu petoro djece. I dalje ćemo im pružati pomoć“, rekao je Rade Javorić, direktor Centra za socijalni rad u Prijedoru, koji je školarcima iz te porodice darovao nov računar.

Markoviće su pred Novu godinu posjetili i učenici prijedorske Gimnazije, koji su u humanitarnoj akciji za djecu iz te porodice sakupili 800 KM i novogodišnje paketiće.

Učenici OŠ „Petar Kočić“, koju pohađa troje djece iz te porodice, prikupili su 1.400 KM i darovali ih Markovićima.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.