Dobio slučaj protiv Toplane

Ustavni Sud Republike Srpske presudio je u korist Prijedorčanina Darka Knjeginjića, koji je tužio gradsku “Toplanu” zbog toga što mu je nezakonito svakog mjeseca naplaćiva taksu od 56 maraka.
Ustavni Sud RS je na posljednjoj sjednici utvrdio da Pravilnik o opštim i tehničkim uslovima za isporuku toplotne energije, koji je donio Nadzorni odbor AD “Toplana” u Prijedoru, nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.
Knjeginjić kaže da je takvu odluku suda očekivao, jer se “Toplana” u njegovom slučaju ponašala neustavno.
– Sa “Toplanom” sam potpisao ugovor o isporuci toplotne energije i grijanja posredstvom kalorimetra 2007. godine. O svom trošku sam kupio i ugradio kalorimetar u moju kuću u ulici Petra Preradovića i za taj posao platio radnike “Toplane”. U ugovoru je tada precizirano da koliko potrošim toplotne energije, toliko i plaćam. Onda su me prije tri godine pismeno obavijestili da moram platiti “Toplaninu” taksu, prema nekom njihovom internom aktu, koja podrazumijeva tekuće troškove “Toplane” poput održavanja voznog parka, rasvjete… Tako nešto nije stajalo u ugovoru koji sam ranije potpisao – rekao je Knjeginjić.
On je dodao da je po novom obračunu mjesečno “Toplani” morao da plaća dodatnih 56 maraka ili na godišnjem nivou oko 700 KM.
– Angažovao sam advokata, jer sam smatrao da dodatna naknada nije po zakonu. Obratio sam se Ustavnom sudu RS, a spor je konačno poslije nekoliko godina riješen u moju korist – kazao je Knjeginjić.
On je pozvao i druge potrošače koji su bili prinuđeni da plaćaju ovu dodatnu taksu prijedorskoj “Toplani” da se za njeno ukidanje obrate sudskim organima.
U prijedorskoj “Toplani” nisu željeli da komentarišu presudu u Knjeginjićevu korist. Vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Ljiljana Despotović je rekla da presudu još nije dobila već je od novinara čula za ovu odluku Ustavnog suda.
– Ne želim da komentarišem ovaj slučaj jer nisam vidjela presudu Ustavnog suda niti sam dobila službenu zabilješku sa obrazloženjem – kazala je Despotovićeva.
Udruženje potrošača
U prijedorskom Udruženju potrošača pozdravili su odluku Ustavnog suda RS u slučaju Darka Knjeginjića i tvrde da je to primjer koji vraća nadu drugim potrošačima da istraju u dokazivanju svojih prava.
Tekst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.