Dobit Mire manja unatoč povećanju proizvodnje i prodaje

Fabrika keksa i vafla „Mira“ iz Prijedora za prvih šest mjeseci ove godine povećala je proizvodnju za 9 i prodaju za 8 odsto u odnosu na isti period lani, ali više nego dvostruko umanjila dobit zbog ukidanja neoporezivog dijela plate, povećanja poreza i doprinosa i povećanja cijena sirovina i energenata. Direktor prijedorske keksare Miroslav Turnšek ocijenio je uspjehom što je „Mira“, uprkos krizi, receciji i niskoj kupovnoj moći, likvidna i stabilna firma koja uredno i redovno izmiruje sve obaveze prema radnicima, državi i dobavljačima. „Za prvih 6 mjeseci ove godine `Mira` je proizvela 2.623 tone konditorskih proizvoda, a prodala 2.702 tone od čega 83 odsto na inostrana tržišta“, rekao je Turnšek na konferenciji za novinare u Prijedoru.
On je naveo da „Mira“ proizvodi za brendove „Mira“ i „Kraš“, kao i za velike trgovačke lance Konzum i Plodine u Hrvatskoj odnosno Špar i Merkator u Sloveniji, te da svoje proizvode plasira na tržišta BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Njemačke, Švajcarske, Švedske, Holandije, Australije, SAD i Kanade. „Za prvih 6 mjeseci prihod je bio 10.282.373 KM, rashod 9.783.958 KM, a neto dobit 448.573 KM. Cijene svojih proizvoda povećali smo tek 15. aprila, i to za 4 odsto za tržište BiH, a 7 odsto za inostrana tržišta, dok su konkurentske firme svoje cijene povećale za 10 do 15 odsto“, istakao je Turnšek. On je podsjetio da će ukidanje neoporezivog dijela plate i povećanje poreza i doprinosa „Miru“ godišnje koštati dodatnih 420.000 do 440.000 KM, ali da, za razliku od brojnih poslodavaca, „Mira“ nije išla na štetu radnika. „Uvijek poštujemo sva prava radnika iz Zakona o radu i iz Kolektivnog ugovora, kao što su naknade za rad noću, praznikom i vikendom, prekovremeni sati, topli obrok, prevoz i regres“, naglasio je Turnšek navodeći da je prosječna plata u januaru 2010. godine iznosila 465 KM, u januaru ove godine 497 KM, a za prošli mjesec 591 KM.
Prema njegovim riječima, ranije planirane investicije za novi proizvodni pogon u naselju Svale kod Prijedora sada čekaju vremena sa boljim finansijskim efektima, bez čega „Mira“ nema dugoročniju perspektivu. „Još uvijek radimo zastarjelom tehnologijom gdje se dosta radi ručno. Tako je u savremenim tehnologijama za našu godišnju proizvodnju od oko 5.800 tona potrebno manje od 200 radnika, a mi trenutno imamo 411 radnika“, zaključio je Turnšek. On je dodao da je revizuju standarda kvaliteta ove godine u „Miri“ radio mađarski „Lojd“ koji je potvrdio dostignuti ISO standard kojim je ova fabrika ranije sertifikovana. Zagrebački „Kraš“ preuzeo je „Miru“ 2003. godine i ima većinsko vlasništvo u prijedorskoj keksari.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.