Dobro dobrim vraća

Poznato je da niko u životu nema sve, ali i da je život prema jednima pun milosti, a prema drugima do kraja nemilosrdan. To je dobro poznato i Dosti Miki Bauer iz Omarske, koja već nekoliko decenija živi u Frankfurtu i koja je čitaocima „Vesti“ odavno poznata po svojoj humanosti.
Saznavši za težak život i neimaštinu 70-godišnjeg Ranka Majstorovića iz Omarske, koji od rođenja trpi šamare života, Dosta Miki Bauer mu je poslala 150 evra, a ekipa „Vesti“ uručila i pričala o zemljakinji koja hoće da mu bar malo ublaži oskudicu.
– Nedavno za moj 70. rođendan nisam dozvolila da mi kupuju poklone nego sam sakupila novac da pomognem nemoćnima, bolesnima i siromašnima, među kojima je i Ranko Majstorović iz Omarske čija je majka meni nekada pomogla da odem u Nemačku. U znak zahvalnosti, ja sam joj podigla spomenik – kaže Dosta i dodaje da joj tim više teško pada što ova porodica jako teško živi.
Ranko Majstorović je 40 godina proživeo u drvenoj kolibi sve dok mu brat koji je radio u Nemačkoj nije napravio kuću u kojoj je idanas. Ali, sa malim primanjima, penzijom od 150 konvertibilnih maraka, od koje izdržava i bolesnu kćerku Božanu i unuka Marka od 12 godina, koliko toliko uslovan životni prostor postao je neuslovan jer mu je pre godinu danaisključena struja zbog 3.000 KM duga. Taj dug je zbog uračunatih kamata porastao do sada na 5.200 KM.
– Hvala Dosti na pomoći i neka je Bog čuva kuda god se kretala. Unuk mi ide u školu i teško je, preteško izaći na kraj… Imam nekoliko kokoški, prodam jaja na pijaci i kupim mu pribor za školu, tako se snalazimo, da dete ne bude kod očiju ćoravo, da završi makar osmogodišnju školu, jer ja neću duže živeti da ga dalje školujem – kaže Ranko.
Zemlje nema da obrađuje, samo dunum na kojem mu je kuća. Operisao je dva puta oči, jednom žuč i čeka ga operacija bubrega, ali kaže da neće otići jer nema novca.
Već godinu dana Ranko leže u osam sati uveče, dok se vidi.
– Perem se, presvlačim i u osam sati idem u krevet i pokušavam da zaspim. Iako mi je struja isključena, svakog meseca mi dolazi rešenje da je mesečna kamata 220 KM na dug. Ja im kažem da nemam ništa drugo svoje nego ovo kolibe i da uzmu i to, jer ja struju nemam čime da platim. Ne činim to iz besa, ko voli da bude u mraku? Niko, pa ni ja – jada se Ranko.
Unuk piše domaće zadatke kod Rankove snahe Stojanke, čija je kuća do njegove.
– Mali kod mene piše zadaću i uči, pogotovo zimi kad se smrkava u četiri sata popodne. Moramo tom detetu svi pomoći – kaže Stojanka, čiji je muž Ranku napravio kuću a ona mu dala dunum zemlje da posadi baštu i kukuruz.

Nevolja za nevoljom
Rankova supruga umrla je pre devet godina. Kćerka Božana je 17 godina bez posla sa završenom školom za keramičara. Zbog njene obolele psihe muž je napustio i ne brine ni za nju ni za dete, kaže Ranko:
– Kćerka mi je bolesna a i ja sam bio oslepio i morao sam operisati oči dva puta. Tako ti je kad beda udari sa svih strana, a smrti nema da me uzme i da se odmorim.

Dosti ispunjena rođendanska želja
Uručenjem priloga Ranku Majstoroviću, reporteri „Vesti“ ispunili su rođendansku želju Doste Bauer da novcem dobijenim umesto pokona pomogne bar nekim unesrećenim zemljacima. Pre Majstorovića, 150 evra uručeno je Milici Novaković iz Kostojevića kod Bajine Bašte, koja je nedavno izgubila sina, 200 evra Mitri Čugurović, ženi koja vodi brigu o ovoj ucveljenoj starici. Donaciju u istom iznosu dobila je Miodranka Jeftić iz Gornje Resavice kod Prijedora, samohrana majka, zaostala u mentalnom razvoju kao i njenih četvoro dece, a kojima je kuća izgorela.
Vesti

Comments are closed.