Dobrovoljno davalaštvo krvi u Prijedoru: Na pola puta do optimalnog

darivanje krvi-srednjoskolci 1Prijedorska organizaciona jedinica Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske lani je prikupila 2.550 doza krvi, od čega 60 odsto dobrovoljnim davalaštvom, a 40 odsto namjenskim davanjem, rekla je Srni načelnica prijedorske transfuzije Ana Macura.

„Optimalno davalaštvo bilo bi kada bi pet odsto stanovnika bili davaoci. Mi u prijedorskoj regiji smo negdje na 2,5 odsto i ipak nismo izgubili tradiciju davanja“, kazala je Macura.

Zdravi muškarci krv mogu davati četiri puta godišnje – svaka tri mjeseca, a zdrave žene tri puta godišnje – svaka četiri mjeseca.

darivanje krvi-srednjoskolci 2„Kada bi svaki muškarac davao krv samo jednom godišnje, a svaka žena samo jednom u dvije godine, nikada ne bismo došli u krizu kada su u pitanju zalihe krvi“, istakla je Macura.

„Desna ruka“ u radu prijedorske transfuzije su organizacije Crvenog krsta u ovoj regiji u saradnji sa kojima se akcije dobrovoljnog davanja krvi organizuju na terenu izvan Prijedora.

„Tri puta godišnje smo u Kozarskoj Dubici, dva puta godišnje u Novom Gradu, te po jednom ili po dva puta u Oštroj Luci i Krupi na Uni“, navela je Macura.

Ona je dodala da je ljeti i u vrijeme novogodišnjih praznika snabdjevenost krvlju uobičajeno najniža, ali da su za ovaj mjesec prikupljene dovoljne zalihe krvi, kao što se to uvijek nastoji učiniti pred krizne periode u godini.

darivanje krvi-mladi„Naši davaoci su divni ljudi. Takođe imamo brojne organizacije koje su uvijek spremne da pokrenu akcije dobrovoljnog davanja krvi tako da i na taj način nastojimo da ne dođe do krize“, istakla je Macura najavivši da će omladinska organizacija „Čisto srce“ Prijedor takvu jednu akciju provesti 24. januara.

Svi zdravstveno osigurani davaoci u Republici Srpskoj imaju pravo na dva dana plaćenog odsustva s posla za svako davanje, svako od njih oslobođen je plaćanja participacije u zdravstvu godinu dana nakon posljednjeg davanja, dok su svi koji imaju više od deset darivanja trajno oslobođeni plaćanja participacije za sve zdravstvene usluge.

Prilikom svakog davanja, krv se testira na hepatitise B i C, na sidu i na sifilis.

Organizacione jedinice Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, osim Prijedora, imaju Banjaluka, Bijeljina, Doboj, Foča, Gradiška, Kasindo, Nevesinje, Trebinje i Zvornik.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com – arhiva

Comments are closed.