Dodjela stipendija Ukrajincima

ukrajinci

Gradonačelnik Marko Pavić uručio je danas stipendije za školsku 2015/16. godinu srednjoškolki Jeleni Krčkovski i studentu Mihajlu Stahneku.

Jelena je dobitnik stipendije koja na godišnjem nivou iznosi 960 maraka, dok će Stahnek, kao pomoć Gradske uprave u studiranju, primiti ukupno 1.440 KM.

Stipendiranje ovo dvoje mladih Ukrajinaca dio je projekta Savjeta Evrope „Ukrajinska nacionalna manjina u gradu Prijedoru”, ukupne vrijednosti 20.000 evra, od čega Grad učestvuje sa 10 odsto sredstava.

Predsjednik prijedorskog Udruženja Ukrajinaca “Kozak”, Štefan Stahnek, ukazao je na višestruk značaj ovog projekta: – Puno je urađeno opremanjem fono-laboratorije za učenje jezika u OŠ “Ćirilo i Metodije” u Trnopolju. Takođe je značajno postavljanje info-tabli u ovom naselju gdje žive Ukrajinci, stipendiranje naših učenika i studenata te obnova nošnji i instrumenata članova Udruženja “Kozak” – rekao je, između ostalog, Stahnek.

Pozitivan odnos Grada Prijedora prema nacionalnim manjinama je prepoznat i od Savjeta Evrope, podsjetio je gradonačelnik Marko Pavić. Stoga ne iznenađuje što je ova lokalna zajednica podržala projekat posvećen Ukrajincima: – Pripadnici ove nacionalne manjine, već dugi niz godina, žive na ovim prostorima. Rezultati njihovog rada ugrađeni su i u temelje razvoja grada Prijedora – istakao je Pavić. U Prijedoru žive pripadnici četiri nacionalne manjine, od kojih je 130 ukrajinskih porodica.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.