Dogovoren način trajnog smještaja novih pravosudnih institucija

img_9650

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da će nove pravosudne institucije okružnog nivoa – sud, privredni sud i tužilaštvo, koje bi u Prijedoru trebalo da počnu funkcionisati 1. januara iduće godine, privremeno biti smještene u zgradi Pošta Srpske, a da će trajni smještaj dobiti šest do sedam mjeseci nakon toga.

„U Ministarstvu finansija odnosno budžetu /Republike Srpske/ ima milion maraka ostavljen za finansiranje upravo ovih institucija i to je početni kapital s kojim će krenuti opremanje novog prostora ovih institucija“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon razgovora sa ministrom finansija u Vladi Republike Srpske Zoranom Tegeltijom.

On je dodao da se sa već obezbijeđenim dijelom sredstava, a prije usvajanja budžeta kreće u rješavanje pitanja trajnog smejštaja novih institucija u Prijedoru, reprezentativnih i za Republiku Srpsku i za grad Prijedor, najavljujući da će predstavnici Ministarstva pravde Republike Srpske sutra u Prijedoru još jednom pregledati sve objekte koji se nude, a koji bi mogli biti trajno rješenje za smještaj okružnih sudova i tužilaštva.

Ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da ovo ministarstvo treba da u pripremi budućeg budžeta treba da planira sredstva za prostor i operemanje institucija pravosuđa.

„Naše stanovište je da to Vlada treba da uradi zajedno sa gradom Prijedor, da Vlada obezbijedi najveći ili gotovo sav iznos sredstava, dio da obezbijedi grad Prijedor i da grad Prijedor bira lokaciju za institucije“, rekao je Tegeltija.

On je ocijenio da je grad Prijedor odličan posao napravio sa promjenom energenta u „Toplani“, da je prijedorska „Toplana“ sada u dobroj kondiciji, da obaveze ovog preduzeća prema budžetu Republike Srpske nisu još definisane, ali da će biti u narednom kratkom periodu.

Autor: SRNA
Foto: Dragan Stojnić Giga

Comments are closed.