Dragan Stupar inovacijama zakotrljao Zlatni točak tehnike

Na prijedlog Saveza inovatora Republike Srpske maturant prijedorske Elektro-tehničke škole Dragan Stupar dobio je nagradu „Zlatni točak tehnike“, Narodne tehnike BiH, kao najbolji mladi tehničar BiH.

– Inovatorstvom sam počeo da se bavim još od osnovne škole, a svoje prve inovacije sam radio uz pomoć profesora i u timu sa svojim drugovima, jer to je prvenstveno timski rad – rekao je Stupar.

On je i učenik generacije svoje škole, jer pored odličnih ocjena iz matematike i fizike sve su petice i u ostalim predmetima.

– Od inovacija najviše uspjeha sam imao sa radovima: elektronsko zaključavanje vrata i zaštita od provale, autogenerator brojeva, rastjerivač glodara i osmokanalna sklopka – rekao je Stupar.

Profesor Elektro-tehničke škole i Draganov mentor, Slavko Elijaš, rekao je da je veoma ponosan na svog učenika i na njegov rad koji je doprinio da se ime ove škole pročuje daleko van granica opštine.

– Ovo priznanje koje je dobio učenik naše škole veliki je podstrek za što boljim znanjem i napretkom na polju inovatorstva, jer pored toga što je naš učenik proglašen za najboljeg tehničara BiH i prijedorska Elektro-tehnička škola je proglašena za najbolju školu u BiH. To da smo najbolji potvrđuju i sva naša dosadašnja priznanja na sajmovima inovatorstva u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, Banjoj Luci – rekao je Elijaš.

On je dodao da su radovi prijedorskih mladih inovatora takvi da se mogu primijeniti u praksi te izrazio nadu da će biti zainteresovanih privrednika koji će uložiti u njihovu proizvodnju.

– Od toga bismo imali višestruku korist, jer bi se omogućio razvoj male privrede, ali i podržali naši mladi inovatori – kazao je Elijaš.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.