Dragana čeka česmu u Beogradu

Radovi arhitekte Dragane Marčetić pobrali su više nagrada na uglednim konkursima, a ova mlada Prijedorčanka se nada da bi u nekom dijelu Beograda uskoro mogla da “nikne” njena česma.

Dragana je osvojila drugu nagradu na konkursu koji je u Beogradu organizovao “Vodovod” iz ovog grada o temi “Nova česma grada Beograda”, pa vjeruje da će sa česme koju je ona projektovala žedni Beograđani jednog dana moći da se napiju vode.

Kaže da je prilikom izrade projektnog zadatka u obzir uzela činjenicu da se nova česma u Beogradu može prilagoditi svakoj lokaciji i da je povezana sa mjestom za sjedenje.

– Bilo mi je bitno da česma bude u skladu sa klupama i da svi koji dođu da se osvježe imaju prostor da sjednu. Tako je moj model česme ukomponovan u kompaktnu cjelinu sa klupom – kazala je Marčetićeva.

Dodaje da je svojim radom i dobijenom nagradom zadovoljna i da očekuje da se njen model česme nađe na nekoj od gradskih lokacija.

– U beogradskom “Vodovodu” kažu da će vjerovatno i moja česma, kao drugonagrađena, negdje u Beogradu dobiti svoje mjesto – kaže Dragana.

Ono što je neobično je to da je Dragana arhitekturu studirala u Atini, gdje je takođe još kao student nagrađivana za svoje radove.

Tako je 2001. godine osvojila prvu nagradu u Atini na konkursu koji je raspisala jedna od atinskih gradskih opština za “novu gradsku klupu”, gdje su bile dvije kategorije, a ona je osmislila takozvanu “klupu budućnosti”.

Kaže da studiranje u inostranstvu nije bilo teško, jer je još od malena, kao dijete poginulog borca boravila u Grčkoj i naučila grčki jezik.

– Studiranje mi je bilo odlično iskustvo jer sam srela ljude koji su studirali na drugim svjetskim fakultetima.

Čak sam imala priliku da se upoznam i sa nekim tehnologijama koje ovdje nisam imala mogućnosti da vidim – priča Dragana, koja je bila jedini strani student na arhitekturi na atinskom univerzitetu, budući da primaju mali broj studenata.

Povratak kući
Iako je imala priliku da ostane u inostranstvu, Dragana se poslije završetka fakulteta krajem 2011. godine vratila u rodni Prijedor i trenutno je nezaposlena.

– Izabrala sam da se vratim i još ne znam gdje ću otići u potrazi za poslom – kazala je ova mlada Prijedorčanka, uvjerena da će sa ovakvim profilom zanimanja naći posla u Republici Srpskoj.
Glas Srpske

Comments are closed.