Drugo takmičenje Od stiha do škole-Najbolja recitatorka Milja Marjanović

Milja Marjanović, učenica šestog razreda Osnovne škole „Petar Kočić“, pobjednica je Drugog takmičenjа učenika osnovnih škola u recitovanju održanog sinoć prepunoj sali Pozorišta Prijedor, dok je najviše glasova publike osvojila učenica devetog razreda OŠ „Desanka Maskimović“ Anđela Katić.
U takmičenju naziva “Od stiha do škole” učestvovalo je 39 učenika iz osnovnih škola „Branko Ćopić“, „Desanka Maksimović“, „Petar Kočić“, „Dositej Obradović“, „Jovan Cvijić“ i „Ćirilo i Metodije“, a najviše nagrada – šest od ukupno 12 – osvojili su učenici OŠ „Desanka Maksimović“. Slijede OŠ „Petar Kočić“ sa pet nagrada i OŠ „Jovan Cvijić“ sa jednom.
Žiri u sastavu Ljiljana Babić, predsjednica, te Mara Ećim i Branislav Kecman članovi, najboljim recitatorima od prvog do devetog razreda proglasio je učenike:
1.razred Isidora Dobrijević OŠ „Desanka Maksimović“
2.razred Ksenija Telebaković OŠ „Desanka Maksimović“
3.razred Anđela Vignjević OŠ „Petar Kočić“
4.razred Duška Despot OŠ „Jovan Cvijić“
5.razred Ivana Kesić OŠ „Desanka Maksimović“
6.razred Milja Marjanović OŠ „Petar Kočić“
7.razred Dana Poletan OŠ „Desanka Maksimović“
8.razred Katarina Mrđa OŠ „Desanka Maksimović“
9.razred Dajan Tubin OŠ „Petar Kočić“.
Generalni sponzor Fondacija ArcelorMittal pobjednike u svakom razredu nagradio je sa po 50 KM, načelnik opštine Marko Pavić i ove godine ukupnog pobjednika takmičenja nagradio je knjigom i novčanim iznosom od 100 KM, najboljem recitatoru među devetim razredima, budući da mu je ovo posljednje učešće, preduzeće ‘Unijat-M’ darovalo je 100 KM, dok je nagradu publike od 200 KM poklonila Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka.
Kada je riječ o novoustanovljenoj nagradi publike, u glasanju su učestvovala 293 gledaoca. Od ukupnog broja glasačkih listića, 20 je bilo nevažećih. Pobjednica prema glasovima publike do novčane nagrade Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka došla je uz pomoć 33 glasa.
Fabrika keksa i vafla “Mira” a.d. Prijedor, članica KRAŠ grupe, za svih 39 takmičara obezbijedila je poklon pakete svojih brendova, kao i slatkiše za 37 djece koja su učestvovala u revijalnom programu – mažoretkinje i članice etno grupe iz OŠ “Branko Ćopić”. Robne nagrade za devet pobjednika po razredima darovali su i “Allegro promet” Prijedor i “Župa Komerc” Laktaši, dok su osvježenje za sve učesnike obezbijedili “Voda Kruna” i Podrum pića “Sanja – M”.
Predsjednica žirija i načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Prijedor Ljiljana Babić rekla je da sada i mladi recitatori imaju mogućnost da javno pokažu svoje sposobnosti, kao što to imaju i njihovi drugari koji marljivo rade u literarnim i likovnim sekcijama, koji su talentovani za matematiku i fiziku, koji dobro poznaju saobraćaj, ili koji se opredjeljuju za glumu ili muziku.
“I na prvom takmičenju, u decembru prošle godine, a i na ovom drugom, žiri je odluke donio jednoglasno. Od srca čestitam svima – i onima koji su na pobjedničkom postolju večeras, i onima koji nisu, a sve vas pozivam da do narednog takmičenja oštrite jedino oružje koje imate – lijepu riječ”, poručila je Babićeva.
Direktorica Javne ustanove „Centar za prikazivanje filmova“ Prijedor Safira Karahodžić rekla je da se ponovo pokazalo da je ova manifestacija prerasla kapacitete Pozorišta Prijedor, budući da je poslije 300 prodatih ulaznica još stotinjak ljudi vraćeno sa blagajne.
“Kada smo se vidjeli na prvom recitatorskom takmičenju u decembru prošle godine, nismo ni slutili da ćemo već za ovo drugo takmičenje imati pozive iz susjednih opština čije su škole zainteresovane da se takmiče u govorenju stihova. Naredne godine možda ćete recitatorske sposobnosti odmjeravati ne samo sa drugarima iz ovdašnjih, već i iz škola iz Oštre Luke, Novog Grada, Kozarske Dubice, Kostajnice, Krupe na Uni, a zašto ne i šire”, poručila je Karahodžićeva.
Takmičenje na kojem su se najviše čuli stihovi Miroslava Mike Antića, Desanke Maksimović, Jove Jovanovića Zmaja, Duška Radovića, Ljubivoja Ršumovića i Dobrice Erića, organizovala je JU „Centar za prikazivanje filmova“ Prijedor, a medijski sponzor manifestacije je portal grada Prijedora www.gradprijedor.com.
Među ovogodišnjim dobitnicima su i tri recitatorke koje su i na prvom takmičenju bile pobjednice po razredima: Isidora Dobrijević, Milja Marjanović i Katarina Mrđa. Prvo takmičenje održano je u Pozorištu Prijedor 1. decembra 2011. godine, kada je trijumfovala Katarina Rendić, učenica petog razreda OŠ „Desanka Maksimović“.
Tekst – JU „Centar za prikazivanje filmova“ Prijedor
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.