Druženje sa psima najbolja antistres terapija – FOTO

Nema tog stresa koji ne može da nadjača druženje čovjeka i psa odgovorno tvrdi Božidar Zvicer(35) koji je vlasnik odgajivačnice pasa „Monterivaldog sa Kozare“ iz Prijedora u kojoj već pet godina odgaja isključivo kavkaske ovčare te je po tome postao prepoznatljiv u širem okruženju.

„Ljubav prema psima gajim još od ranog djetinjstva, a kao srednjoškolac Veterinarske škole imao sam i mogućnost da na časovima praktične nastave radim sa psima. Još od tada mi je ostala želja da imam svoju odgajivačnicu neke od pastirskih pasa“, kaže Božidar.

Dodaje da trenutno ima šest velikih kavkaskih ovčara i desetoro štenadi te da mu briga oko njih, iako je svakodnevna, sve drugo samo ne obaveza.

„U ovom poslu imam i podršku porodice, tako da su i supruga i djeca uključeni u održavanju odgajivačnice. Ono što je sigurno je da sav trud koji ulažemo oko njih, kavkaski ovčari vrate svojom ljubavlju i odanošću što je nemjerljivo bogatstvo“, kaže Božidar.

Ističe i da su njegova djeca baš zbog te odgovornosti koje imaju oko pasa, mnogo odgovornija i prema drugim svojim obavezama, a da je to jedinstvena pozitivna energija koju pas može da prenese da čovjeka.

„Ja njima radije poklonim štene nego mobilni telefon ili video igricu i zato u odgajivačnici imam i još jednu rasu pasa, zapadno škotske bijele terijere koje one izvode na izložbe jer su manji rastom i mogu lakše da rade sa njima, a oko ovčara su samo dok su štenad“, ističe Božidar.

Dodaje da kavkaski ovčar potiče, kako i naziv kaže sa Kavkaza, i da ga je kod njih privukla njihova odanost koji novije rase pasa nemaju.

„U ovom tipu kako se danas pojavljuje, kakvkaski ovčari potiču od prije gotovo 4000 godina i mi pokušamo da to održimo. Ova vrsta pasa nije sklona mijenjanju vlasnika i najbolje se ponaša uz onoga uz koga odraste. Najbolji su čuvari i pošto su ljudi u zadnje vrijeme počeli nešto više da se bave ovčarstvom, ima interesovanja za nabavkom ovih pasa. Pastirima ne prodajemo pse, nego pokalanjamo štenad upravo da bi povratili taj stari duh pastirskog psa i njegovom istorijskom radu da čuva stado“, dodaje Zvicer.

Kaže i da se aktivno bavi kinologijom, da je sa svojim psima dosta proputovao, obišao cijeli Balkan i da ima dosta šampiona.

„Sa svakog takmičenja dolazimo sa nekom medaljom, a naši psi su uvijek među prvoplasiranima. Na listi Kinološkog društva RS uvijek smo jedna od najnagrađenijih odgajivačnica i svi kod nas imaju šampionske titule u ljepoti i karakteru“, kaže Zvicer.

Da se trud oko ovih pasa isplati potvrdio je i uspjeh njegovog kavkaskog ovčara po imenu Paša koji je na 10. Specijalizovanoj izložbi pasa ruskih rasa koja je početkom godina održana u Surčinu, među 116 kavkaskih ovčara osvojio drugo mjesto i ocjenu odličan 5.

„Koliko je kvalitetno bilo ovo takmičenje govori podatak da je glavni sudija bila Ruskinja Galina Kirkitskaya, predsjednica Nacionalnog Kluba ‘Kavkaski ovčari Rusije’, vlasnica odgajivačnice kavkaskih ovčara ‘Ruski Medved’ i dugogodišnja urednica časopisa ‘Kavkaski ovčari Rusije’. Ovo drugo mjesto je veliko priznanje za moj rad u kinologiji i odgajivačnicu koju vodim. Ponosan sam na svog psa jer je ovim rezultatom osim sebe, promovisao i mene kao odgajivača i takmičara, kao i naš Prijedor i Potkozarje“, rekao je Zvicer.

Pored pasa, on ima i konja te u budućnosti razmišlja i o oživljavanju konjičkog sporta za koji kaže da postoji veliko interesovanje na području grada Prijedora.

T.S. – GradPrijedor.com – Odgajivačnica pasa „Monterivaldog sa Kozare“ Prijedor

Comments are closed.