Drveni ključ atrakcija za mlade

U vremenu u kome se teško oduprijeti stalnom napretku tehnologije, postoje i oni koji nastoje da od zaborava sačuvaju tradiciju i stare običaje naroda Potkozarja. Tako su mještani sela Gornja Marićka, zaseoka Kričkin gaj, želeći da pokažu mladima kako se u selu nekada živjelo, ponovo postavili „drveni ključ“, preteču današnjeg ringišpila.

Mještanin Željko Majstorović kaže da su se mladi u selu, u kome nema previše mogućnosti za zabavu, veoma obradovali kada je ponovo postavljen čuveni „ringišpil“.

– Radi se o bukovom stablu, visokom pet metara i oblikovanom u obliku ključa, koje se postavi između dva drveta. Dvije osobe, koje stanu na daske koje se nalaze na dnu stabla, upotrebljavajući svoju snagu i izdržljivost pokreću „ringišpil“ u raznim smjerovima – priča Majstorović.

On je rekao da je „ključ“ na istom mjestu bio prije pedeset godina, gdje su se okupljali mladi.

– To je bila velika atrakcija, ali je jednostavno nestao – dodaje Majstorović. Dok je bio aktivan, priča on, bio je mjesto gdje su se mladići nadmetali oko djevojaka, a djeca zabavljala.

– Mislim da nešto slično sada ne postoji nigdje u Republici Srpskoj, a možda i šire. „Ključ“ su izradili Dragomir i Radovan Stojnić – rekao je Majstorović.

On je dodao da je nekadašnje okupljalište mladih, zahvaljujući starom ringišpilu ponovo oživjelo, tako da se i mladi i stari svakodnevno okupljaju, a nedavno je tu održano i veče ojkače.

– Interesantno je da se i mladi sada vrte na tom neobičnom ringišpilu, a često nas posjećuju i stranci iz Slovenije i zapadnih zemalja koji su ovdje u gostima i koji dolaze da vide šta je to i na koji način funkcioniše – kazao je Majstorović.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.