Državni podsticaji za jesenju sjetvu-Za 500 hektara, 125 tona mineralnog đubriva

Prijedorskim poljoprivrednicima namijenjeno oko 125 tona mineralnog gnojiva na odgođeno plaćanje i po cijeni umanjenoj za jednu četvrtinu u odnosu na redovnu prodaju.

Direkcija robnih rezervi RS koristi skladišne prostore prijedorskog “Žitoprometa” za preuzimanje tržnih viškova, ili žita koje se daje u kompenzaciju kao i za distribuciju repromaterijala za sjetvu po regresiranoj cijeni.

Sredinom prošle sedmice, počela je podjela mineralnog đubriva, a na terminalu smo zatekli Todora Zorića iz Rasavaca, koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom za potrebe vlastitog domaćinstva, ali svake godine koristi državne podsticaje. On ističe da to predstavlja veliko olakšanje, pogotovo čistim poljoprivrednim domaćinstvima i u godini koja podbaci, kakva je bila ova.

– Preuzeli smo gnojivo za jesenju sjetvu, u količini od 4.000 kilograma. Ove jeseni planiramo strnim žitaricama zasijati oko 15 hektara, a ukupno obrađujemo oko 50 hektara. Ovi podsticaju su od velike pomoći – rekao je Milivoj Zorić, diplomirani agronom i vlasnik stočarskoratarske farme “Zorić”.

Poljoprivrednici zainteresovani za korištenje državnih podsticaja, zahtjeve predaju u Odsjeku za unapređenje poljoprivrede, rekla je šef ovoga odsjeka Tatjana Marić.

– Na području opštine Prijedor, za regresiranje sjetve se prijavilo 214 korisnika na površini od 524,40 hektara. Raspodjela mineralnog đubriva je krenula, tako da proizvođači po hektaru planirane sjetvene površine dobijaju 250 kilograma mineralnog đubriva, koje će platiti slijedeće godine, po umanjenoj cijeni – pojasnila je Marićeva.

Kroz ove podsticaje, poljoprivrednici koriste dvije pogodnosti: na jednoj strain imaju odgođeno plaćanje i, na drugoj, cijena je za 25 posto niža od one u redovnoj prodaji. Od prijavljenih 214 poljoprivrednika, desetak do 15 ih neće dobiti regresirano đubrivo zbog neizmirenih obaveza iz prethodnog perioda, rekla je Tatjana Marić:

– Ovim putem želim da pozovem poljoprivredne proizvođače da dođu u kancelariju Odsjeka za unapređenje poljoprivrede da bi na vrijeme dobili informaciju kad, kako i gdje izvršiti uplatu, kako bi iza nedjelje stekli pravo na preuzimanje regresiranog mineralnog đubriva. U odnosu na prethodne godine, broj dužnika sveden je na podnošljiv nivo, a ni dugovanja nisu prevelika da se ne bi mogla izmiriti, rekla je Tatjana Marić.

Ovogodišnja sjetva, procjenjuju poljoprivredni stručnjaci, koštaće 1.835 KM po hektaru. S obzirom na sadašnju cijenu pšenice i procijenjen prosječan prinos od pet tona, troškovi ulaganja biće pokriveni sa oko tri tone, što se smatra izuzetno povoljnim.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.