Duh orijenta upoznala zahvaljujući komšinici Indijki

Duška Stojnić (21) iz Prijedora, sada uspješna studentica Likovne akademije u Banjaluci, punih deset godina bavi se orijentalnim plesom koji je otkrila sasvim slučajno, još u vrijeme dok je bila u osnovnoj školi. Zahvaljujući prijateljici iz komšiluka koja ju je nekim prvim pokretima.

Voli slikarstvo
„Zvala se Nebahata i bila je iz Indije. Ne znam kako je došla u Prijedor, ali znam da se udala vrlo mlada, s nepunih 15 i otišla u Italiju. Poslije se nismo čule ali sam ja nastavila da plešem“, priča Duška koja je, prije izvjesnog vremena otvorila i školu orijentalnog plesa koju pohađa oko 40-ak Prijedorčanki starosti od 6 do 50 godina. Tvrdi da je orijentalni ples, kojeg podjednako voli kao i slikarstvo, vrlo zahtijevan i kreativan. Duška ne poriče da za sve, a naročito za ovu vrstu plesa, mora biti i zrnce talenta. Voli i kostime u kojim pleše, a koje sama, uz malo mašte, kreira i šije. „Kod nas se ne mogu nabaviti. A i ako ih ima vrlo su skupi tako da je najjednostavnije da ih, prema nekim svojim nacrtima, sašijem. I ovi moji izgledaju vrlo lijepo“, kaže Duška.
Nakon što je vide na sceni, mnogi je zovu da nastupi na zabavi ili da upotpuni neku od promocija. Nastupe ipak brižljivo bira, jer smatra da se na orijentalnom plesu može napraviti i solidna karijera.

Velika želja
Duška je do sada sa svojom grupom plesačica nastupala dva puta u Prijedoru. Ponovo se predstavila na „Orijentalnoj večeri“ u gradskom pozorištu. „To mi je odavno bila želja, kao i da posjetim neku od škola orijentalnog plesa, kod nas ili vani“, kaže Duška koja se novcem od plesanja i školuje.
Dnevni avaz

Comments are closed.