Duratović: Sud BiH svojom odlukom od žrtava načinio krivce

Predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 92“ Mirsad Duratović, komentarišući odluku Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je ukinuta prvostepena presuda komandiru nekadašnje Stanice javne bezbjednosti Prijedor i trojici pripadnika Interventnog voda ove stanice, optuženih za zločin protiv čovječnosti 1992. godine na Korićanskim stijenama, kazao je da će ispasti „da su žrtve zločina krive što su se našle na progrešnom mjestu u pogrešno vrijeme“.
„Nije mi uopšte jasno na osnovu čega je Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo ovakvu odluku i zatražilo ponavljanje pretresa, a osumnjičenim ukinulo pritvor. Pitam se da li su tokom postupka vođenog protiv njih uopšte uzeta u obzir svjedočenja lica koja su preživjela zločin“, kazao je Duratović.
Na Korićanskim stijenama ubijeni su zatočenici logora Trnopolje, a najviše ih je bilo sa područja kozaračke regije.
Predsjednik Udruženja logoraša Kozarac Sabahudin Garibović rekao je da je odluke Apelacionog vijeća Suda BiH samo jedna u nizu koja vrijeđa žrtve sa prijedorske regije nad kojim je počinjen ratni zločin i dodao da sa današnjom i sličnim donesenim odlukama njihove porodice sve više uvjeravaju da ne mogu imati povjerenje u pravosudne organe BiH.
Sud BiH izrekao je 21. decembra 2010. godine za ubistvo više od 150 osoba na Korićanskim stijenama prvostepenu presudu kojom je Zorana Babića i Milorada Škrbića, pripadnike Interventnog voda nekadašnje Stanice javne bezbjednosti Prijedor osudio na po 22 godine zatvora, Željka Stojnića, takođe pripadnika iste jedinice na 15 godina, a bivšeg komandira Stanice javne bezbjednosti Prijedor Dušana Jankovića za naređivanje ubistva na 27 godina zatvora.
Do donošenja odluke Apelacionog vijeća Suda BiH Babić, Škrbić i Stojnić su bili u pritvoru, dok je Janković u bjekstvu i za njim je lani raspisana potjernica.
Dnevni avaz

Comments are closed.