Duško Vujinović otrovne tarantule drži u regalu

Duško Vujinović (41) iz prijedorskog naselja Čirkin polje osim egzotičnih ptica i akvarijumskih ribica, uzgaja i otrovne paukove tarantule, koje drži u regalu.

Vujinović tarantule nabavlja iz Srbije, a zemlje porijekla tih insekata su Brazil, Meksiko, Paragvaj i Argentina.

„Oduvijek sam volio životinje i prije nekoliko godina počeo sam se organizovano baviti uzgojem egzotičnih ptica uglavnom australijskih papagaja, nimfi i zeba, ali i akvarijumskih ribica“, priča Vujinović.

Ipak, u posljednje vrijeme okrenuo se uzgoju egzotičnih paukova i to opasnih tarantula, čiji ubod može biti smrtonosan.

„Uzgajam tarantule iz takozvanog novog svijeta. Riječ je o južnoameričkim vrstama paukova od zlatnokoljenastih, crveno i bijelokoljenastih do pink tarantula. Imam 80 paukova, koje, zato što nemam dovoljno prostora, držim u regalu u kući“, kaže Vujinović.

Opasne paukove Vujinović bez ikakvog straha drži u rukama, jer, kako ističe, oni su se navikli na njega.

„Nisu opasni kako se smatra i, barem kada su moji paukovi u pitanju, uvijek imaju svoga kupca. Na cijeni su ženke koje mogu da požive i do 20 godina dok mužijaci u prosjeku žive do tri godine. Tarantule je najlakše nabaviti u Mađarskoj, ali imam prijatelje u Srbiji kojima je uzgoj paukova hobi i koji mi uglavnom nabavljaju razne primjerke“, kaže Vujinović.

Pojašnjava da su najopasnije i najotrovnije južnoameričke vrste paukova koji po svom abdomenu imaju dlačice koje mogu biti iritirajuće posebno za oči.

„Tarantule same nikad ne napadaju čovjeka nego samo kada se osjete ugroženima. Zato ih neiskusni uzgajivači ili kupci ne treba da dodiruju. One samo napadaju svoj plijen, a hrane se crvima i bubama, koje takođe uzgajam“, priča Vujinović.

Dodaje da paukove dobija kada su tek u razvoju i kada dostižu jedva nekolko milimetara. Uzgaja ih i prodaje kada narastu do 25 centimetra.

„Tarantule najviše kupuju djevojke. One vole opasnost i izazove. Nastojim im objasniti kako da postupaju sa paukovima da ne bi bilo problema. Naročito je važna njihova ishrana“, kaže Vujinović, koji i sam voli izazove koje nosi sa sobom uzgoj tarantula.

Želja mu je da opremi prostoriju u kojoj bi uzgajao opasne paukove, jer se trenutno razmnožavaju u regalu u dnevnom boravku.

„Supruga i sin su u početku bili skeptični. Čak je bilo i problema da ih uvjerim da moji paukovi neće predstavljati opasnost za porodicu. Sada ih obožavaju, jer sam ih naučio kako da postupaju sa njima“, kaže Vujinović. Dodaje da se njegove tarantule nalaze u specijalnoj posudi odnosno terarijumu koji mora imati dovoljno treseta i vlage.

„Oni nisu zahtjevni ljubimci jer se hrane crvima i bubama dva puta sedmično. U zavisnosti od veličine cijena im se kreće od 10 pa do nekolko stotina evra“, kaže Vujinović.

Takođe bi želio da uzgaja i zmije i kameleone. Ipak, tu svoju namjeru neće uskoro sprovesti u djelo, jer za njih nema mjesta u kući.
Nezavisne novine

Comments are closed.