Džinovski krompiri teški kilogram i po

Da dobar krompir ravan onom glamočkom može da raste i u prijedorskom polju, govori primjer poljoprivrednika Vinka Panića iz Čirkin Polja kod Prijedora, koji je iz bašte izvadio krompire teške i do kilogram i po.
– Možda ovo ne bi ni bilo čudno da sam iskopao dva-tri velika primjerka krompira, ali dvije trećine roda činili su krompiri težine od pola kilograma do kilogram i po – rekao je Panić, dodajući da je posijao vlastito krompirovo sjeme i da nije očekivao ovako veliki rod.
Ovaj pedesetšestogodišnji poljoprivrednik je zasijao oko 25 kilograma sjemena krompira, a dobio je tonu krompira. On kaže da nije očekivao ni približno toliko krompira.
Ovih dana obilaze ga komšije da bi se uvjerili u priču o Vinkovim krompirima, koja kruži Čirkin Poljem. Mnogi već ugovaraju sjeme za iduću godinu, kako bi i oni dogodine imali rod kao i Vinko.
Ovaj domaćin tvrdi da krompir nije torio ni stajskim ni mineralnim đubrivom. Posijao ga je na parceli zemlje koja je godinama bila livada.
– Za krompir kažu da voli ledinu. Možda je i to razlog zbog čega je ovaj moj ovoliko krupan. Da sam u baštu bacao đubar, bio bih uvjeren da je zbog torne zemlje narastao ovoliki – kaže Panić, inače, po zanimanju mesar.
Vinko se hvali da je krompir veoma ukusan, a pravio je od njega i pomfrit i pire.
– Prezadovoljni smo i kvalitetom našeg krompira, zbog čega planiram da za iduću godinu ostavim malo više sjemena, pa da vidim da li će se ponoviti ovako dobar rod – rekao je Panić, dodajući u šali da će tada krenuti u biznis, prodajući novo sjeme krompira koje će nazvati po svom imenu.
Zlatica
Na Vinkovom krompiru ove godine nije bilo zlatica, što je i njemu samom bilo čudno.
– Nije ih bilo. Ne znam zbog čega. Tako da svoj krompir nisam prskao nikakvim insekticidima. Zapravo, ove sam godine dobio ne samo natprosječno krupan već i potpuno zdrav, prirodan krompir – rekao je Panić.
Glas Srpske

Comments are closed.