„Edukativna staza“ okupila više od stotinu osnovaca

park8

Turistička organizacija grada Prijedora predstavila je danas u parku na Pećanima edukativnu stazu „Upoznaj Prijedor“ u nastavku obilježavanja Svjetskog dana turizma.

park2

Događaj je okupio više od stotinu đaka trećeg i četvrtog razreda iz svih gradskih osnovnih škola koji su učestvovali u likovnoj radionici, u ispunjavanju tematske ukrštenice o gradu Prijedoru i takmičenju za izbor najboljih likovnih radova sa simboličnim nagradama i izložbom nagrađenih radova.

park3

Edukativna staza sadrži 21 info tablu sa znamenitostima i događajima karakterističnim za grad Prijedor koje su osmislili i izradili članovi Udruženja likovnih umjetnika Prijedora, a koje su fiksirane u parku na Pećanima duž pješačke staze uz gradski stadion.

park4

„Slična staza biće postavljena na Kozari između hotela `Monument` i motela `Bijele vode` i biće tematski posvećena planini Kozari i Nacionalnom parku `Kozara`. Mislimo da će dobro doći đacima koji na Kozari borave i u školi u prirodi“, rekla je direktor Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić novinarima u Prijedoru.

park5

Ona je naglasila da je osnovna zamisao da djeca više, lakše, zabavnije i jednostavnije uče o svom gradu i okolini.

Projekat „Edukativna staza“ podržao je „Arselor Mital Prijedor“ kao jedan oblik nastavka kviza „Prijedor – grad u Srpskoj“ koji je ova kompanija zajedno sa Osnovnom školom „Petar Kočić“ Prijedor organizovala prošle školske godine uz učešće 11 od ukupno 12 osnovnih škola u Prijedoru.

park6

„Ideja jeste potekla od tog kviza, a sad smo htjeli i novu priču koja će biti trajnija i pomoću koje će sva djeca u Prijedoru moći da se upoznaju sa stvarima o ovom gradu koje sigurno nisu znala. Iskustvo iz tog kviza pokazalo je da su i članovi žirija dosta činjenica saznali o Prijedoru, a pogotovo djeca“, naveo je Predrag Šorga iz kompanije „Arselor Mital Prijedor“.

park7

Ovogodišnji Svjetski dan turizma pod sloganom „Turizam za sve“ posvećen je pristupačnom turizmu i širenju poruke o važnosti i koristi univerzalne pristupačnosti za društvo sadašnjice, a naročito kada se radi o populaciji sa nekim oblikom invaliditeta.

Autor: SRNA

Comments are closed.