Ekspanzija učenja njemačkog jezika

02-Prijedor---u_enje-njema_kog-jezika-u-ekspanziji

Masovno učenje njemačkog jezika u Republici Srpskoj i BiH počelo je nakon ukidanja viznog režima sa zemljama Šengenskog sporazuma, a potom i nakon liberalizacije tržišta zdravstvenih radnika, rekla je predavač u školi stranih jezika „Nju Akademi“ Prijedor Slađana Jović.

„Njemački jezik uvijek je bio prisutan u školama stranih jezika, ali nakon ta dva događaja došlo je do velike ekspanzije, tako da sada, od ukupnog broja polaznika kurseva za četiri strana jezika,trećinu imamo na časovima njemačkog“, kazala je Jović danas Srni.

Ona je navela da na kursevima njemačkog jezika dominira radno sposobno stanovništvo, i to mahom zdravstvene struke – od medicinskih sestara do ljekara specijalista, a za njima slijede učenici i studenti medicinskih zvanja.

02-Prijedodr---me_u-mla_ima-i-dalje-dominira-engleski-jezik

„Među njima ima ljudi čvrsto opredijeljenih za odlazak na rad u inostranstvo, a ima i onih koji ga uče zbog ličnog usavršavnja“, dodala je Jović.

Škola vodi intenzivne kurseve gdje se tri nivoa /A1, A2 i B1/ mogu završiti u roku od godinu dana, a to je i nivo koji je neophodan za odlazak srednjeg medicinskog osoblja u Njemačku, gdje budući poslodavac ostavlja još godinu dana za završetak nivoa B2, dok je ѕa ljekare neophodan B2 ili C1.

„Mi sarađujemo sa licenciranim ispitnim centrom ÖSD, gdje naši polaznici polažu međunarodno priznate ispite, a, pored Gete instituta, ÖSD je na našim prostorima jedini licencirani ispitni centar čije dokumente prihvataju ambasade zemalja njemačkog govornog područja“, dodala je Jović.

02-Prijedor---_kola-stranih-jezika-new-Academy

Prema njenim riječima, postoje i individualni intenzivni kursevi njemačkog jezika gdje jedan predavač radi s jednim polaznikom, ali se preferira rad u grupi upravo zbog forsiranja konverzacije.

„Povremeno organizujemo radionice za zdravstvene radnike kako bi što lakše savladali specifičnu terminologiju, vježbali konkretne situacije i praksu jednog radnog dana, te približili kulturu i način življenja“, istakla je Jović.

Prema njenim riječima, uprkos ekspanziji njemačkog jezika, učenje engleskog nije u opadanju, posebno među mlađim uzrastima odnosno predškolcima, školarcima i tinejdžerima.

Škola stranih jezika „Nju Akademi“ Prijedor osnovana je 2004. godine i, osim engleskog i njemačkog, organizuje i kurseve norveškog i italijanskog jezika.

Autor: SRNA

Comments are closed.