Ekspoze gradonačelnika Pavića: Politiku i ubuduće držati izvan lokalnog parlamenta

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da je lokalna vlast u proteklih osam godina u Prijedoru uspješna zato što je iz lokalnog parlamenta eliminisana politika, a rad bio usmjeren isključivo na životne potrebe građana.

„Bavili smo se potrebama naših građana, a politiku smo ostavili samo za predizborna vremena i za mjesta izvan skupštinske zgrade. Zato nismo imali ni problema, čak ni trzavica i zato očekujem da ćemo i ubuduće tako raditi“, poručio je Pavić u programskom obraćanju odbornicima novog saziva Skupštine grada Prijedora.

On je naglasio da kao gradonačelnika ima tri osnovna cilja: stvaranje ambijenta za privlačenje stranih i domaćih investicija radi otvaranja novih radnih mjesta, nastavak razvoja infrastrukture i unapređenje rada administracije.

„Za ostvarenje ovih ciljeva potrebno je ispuniti tri preduslova: donijeti strategiju razvoja za period 2013-2018, ostvariti dobru saradnju gradonačelnika i parlamenta i ostvariti dobru saradnju grada sa Vladom Republike Srpske i Savjetom ministara BiH“, naveo je Pavić.

On je istakao da je u toku izrada strategije razvoja za narednih pet godina koja bi trebalo da bude usvojena u 2013. godini, da je dobar odnos gradonačelnika i parlamenta dužnost i obaveza i prema građanima i prema viziji razvoja, te da je podrška i Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara BiH takođe obaveza tih nivoa vlasti.

„Mi nismo izolovano ostrvo koje se može samo razvijati i od viših nivoa vlasti ne tražimo ništa više od onoga što nam pripada“, dodao je Pavić.

On je istakao da u posljednjih osam godina budžet Prijedora nikada nije bio u deficitu i da to neće biti ni u naredne četiri godine jer se lokalna vlast strogo drži pravila da se može trošiti samo onoliko koliko se zaradi.

„Deficit je megalomanija administracije, a mi na svoju administraciju trošimo oko 12 odsto, a na primanja svih budžetskih korisnika oko 25 odsto. To je izuzetno nisko učešće kakvim se može pohvaliti malo koja lokalna zajednica“, naveo je Pavić.

On je dodao da u lokalnoj administraciji radi 208 ljudi, a u ostalim ustanovama koje se finansiraju iz lokalnog budžeta još 197 radnika, te da je taj zbir manji od broja koji je on zatekao kada je 2004. godine prvi put izabran za načelnika opštine Prijedor.

„Nikakvo smanjenje plata budžetskim korisnicima nije na dnevnom redu. Smatram da naše plate nisu velike uopšte i ne može nam niko nametati smanjenje plata, ali ne može ni povećanje“, kazao je Pavić.

On je istakao da je grad Prijedor jedna od najmanje zaduženih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i da zaduženost iznosi nepunih sedam odsto, što, kako je rekao, nije ni pola od dozvoljenih 18 odsto.

„Nikome ne dugujemo ni marke i sve obaveze izvršavamo redovno. Zdrava smo i sposobna lokalna zajednica koja uredno servisira sve što joj je u obavezama“, zaključio je Pavić.

On je najavio mogućnost poskupljenja komunalnih usluga za domaćinstva kako bi se i u toj oblasti prihvatili evropski standardi, jer se u razvijenom svijetu smatra diskriminacijom ono što je kod nas praksa, a to je da različitu cijenu komunalnih usluga plaćaju domaćinstva, različitu privreda, a različitu javni sektor.

Pavić je ponovio da će se na političkom planu nastaviti zalagati za to da Prijedor postane centar nove regije budući da sada pripada banjalučkoj regiji koja je po svim parametrima veća od ostatka Srpske, te da očekuje da to bude završeno u naredne četiri godine, a možda čak i u dvije.

„Prijedor bi sa pet okolnih opština bio druga regija po veličini u Republici Srpskoj i Banjaluka bi opet bila daleko najveća. U suprotonom, ne možemo se ravnopravno razvijati niti možemo očekivati da bi Banjaluka vodila računa o nama kako bismo mogli sami o sebi“, pojasnio je Pavić.

Za novi mandatni period, Pavić je, između ostalog, najavio izgradnju tri ambulante porodične medicine, rekonstrukciju službe hitne pomoći, završetak izgradnje nove zelene pijace, nastavak razvoja industrijskih zona, prelazak centralnog grijanja sa mazuta na biomasu, izgradnju nadvožnjaka na Pećanima, te projekat vodosnabdijevanja i kanalizacije vrijedan 16 miliona evra.

Pavić je, kao i u više navrata do sada, ponovio da je Prijedor jedina lokalna zajednica kojoj su po uvođenju PDV-a umanjeni prihodi.

„Sve lokalne zajednice ostvarile su rast prihoda po tom osnovu za 18 do 40 odsto. To je zato što se Prijedor vodi kao da ima 80.000 stanovnika iako samo glasačko tijelo broji blizu 85.000, što znači da je broj stanovnika od 105.000 do 110.000“, dodao je Pavić.

Nakon konstitutivne sjednice Skupštine grada Prijedora održana je i prva posebna sjednica novog saziva lokalnog parlamenta o budžetskom suficitu i rebalansu budžeta za 2012. godinu.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.