Epidemija tužbi članova Upravnih i Nadzornih odbora

Prijedorski Centar za socijalni rad moraće isplatiti nadoknade bivšim članovima upravnog i nadzornog odbora u ukupnom iznosu od 81.406 KM. Direktor ovog centra Rade Javorić potvrdio je danas novinarima da je postala izvršna presuda banjalučkog Okružnog suda, kojom je osam bivših članova upravnog i nadzornog odbora tužilo ovu ustanovu za neplaćanje nadoknada za njihovo angažovanje u upravljačkim strukturama. Javorić je rekao da u budžetu Centra nije bilo stavke za isplatu ovih nadoknada, a to je potvrdila i Ljubica Babić, direktor prijedorskog vrtića “Radost”, koji su takođe tužili nekadašnjih članova upravnog i nadzornog odbora. O profilu i kvalitetu rada onih koji su morali da brinu o najugroženijim građanima Prijedora, Javorić je rekao da govori podatak da godinama nisu uplaćivali ni penziono ni zdravstveno za zaposlene, a da su od 17 sjednica, na 15, uvijek postavljali pitanje isplate nadoknade. ”Načelnik opštine je na dvije sjednice Skupštine objašnjavao zašto je opština digla 500.000 KM kako bi uplatila obaveze prema državi za zaposlene u Centru za socijalni rad”, podsjetio je Javorić.

On je naglasio da su isti oni koji traže ”pravdu” za sebe, krivi i za potpisivanje štetnih ugovora, navodeći primjer onoga sa Zavodom za zaštitu djece i omladine ometene u razvoju iz Pazarića. ”Skoro je došla izvršna presuda za Pazarić prema kojoj mi treba da ovoj ustanovi za smještaj štićenika sa ovog područja platimo 345.000 KM sa kamatama i sudskim troškovima”, rekao je Javorić. On je dodao da je Centar uspio da ovaj veliki dug otpisivanjem kamata svede na 167.000 KM, te napomenuo da su troškovi boravka štićenika u Pazariću bili duplo veći nego u sličnim ustanovama u Republici Srpskoj. Direktor Pozorišta u Prijedoru Zoran Baroš upozorava na moguću ”epidemiju” tužbi i sudskih presuda koje bi mogle doći na naplatu prijedorskim ustanovama i preduzećima od lokalnog značaja koji nisu plaćali rad upravnih i nadzornih odbora. Iako je, prema Baroševim riječima, nelogično da tri člana upravnog odbora ovu pozorišnu kuću na godišnjem nivou koštaju više od 30.000 KM dok je za pripremu četiri predstave predviđen godišnji budžet od 28.000 KM, njemu samo ostaje da se nada da su u bivšoj upravljačkoj strukturi sjedili ljudi koji vole pozorište. Poplavu tužbi članova prošlih saziva upravnih i nadzornih odbora prijedorskih ustanova od lokalnog značaja danas je ponovo komentarisao načelnik opštine Marko Pavić. On je rekao da su stavku za nadoknade trebalo da predvide rukovodstva ovih ustanova, koja to nisu učinila. Prema Pavićevim riječima, sada je nerealno očekivati da se računi ispostavljaju opštini.

”Ovo je i šamar strankama koje su predložile te ljude.Sreća je pa nisu puno ni odlučivali jer kakvu bi tek štetu napravili”, rekao je Pavić dodajući da je ovim potvrđeno da je neko želio da uhljebi svoje kadrove na račun prijedorske djece i socijale. Osim Dječijeg vrtića ”Radost” i Centra za socijalni rad, na udaru tužbi nekadašnjih članova upravnih i nadzornih odbora mogli bi se naći i Galerija, Pozorište i Turistička organizacija, kao i neka preduzeća od lokalnog značaja

Comments are closed.