Čudne ruke deda Luke

Deda LukaOsamdesetogodišnji Luka Savić iz Niševića kod Prijedora već pola vijeka je u alternativnoj medicini. Otkako mu je, kako kaže, neko došao u san i rekao da može liječiti ljude toga se prihvatio i nije se pokajao. A da je uistinu tako, govori i podatak da ovaj vremešni čiča liječi bolesnu kičmu, ali i prelome kostiju. Liječi i mlado i staro i iz postelje diže one, koje je kičma davno prikovala za krevet. – Zaista je tako. Znali su dolaziti ljudi, koji leže ovdje kod mene na podu, ne mogu da se pridignu. I onda, ja polako krenem da ih liječim i, što je najbitnije, uspijem u tome – govori deda Luka, vedrog duha i dobre snage, koja mu treba za jake i dugotrajne masaže.

Nikada nijednog pacijenta nije vratio sa kućnog praga, jer je to grehota, a posebno za one koji traže lijeka. Niševiće je, upravo zbog dede Luke, posjetio veliki broj ljudi, sa naših ali i sa drugih prostora. Kako saznajemo, bilo ih je sa svih strana ili još bolje, iz svih krajeva bivše Jugoslavije. A ima ih i danas.

– Teško mi se sada sjetiti svih tih likova. Znate, ima ih mnogo, ali ipak pamtim neke, koji su mi veoma dragi, a to su najmlađi – dodaje deda Luka, ne štedeći riječi i pominje jednu bebu, koja je sa roditeljima bila kod njega prije nekoliko godina, a nije mogla micati prstima jedne ruke.

Uspio je, navodi, i njoj da pomogne, pa mu je jednoga dana baš tom istom rukom mahnula i pozdravila ga.

– Nekako mi je najžalije te djece, duša me boli. Međutim, sretan sam kad se sve dobro završi i kada se moj i trud njihovih roditelja isplati – podsjeća deda Luka „tretirajući“ kičmu jednom svom pacijentu.

Ne zaboravlja pomenuti ni veliko fudbalsko ime, koje ga je nedavno posjetilo. Bio je to poznati Peđa Mijatović, koji je čuo za ovoga Prijedorčanina, pa je došao čak iz daleke Španije, da mu deda Luka liječi koljeno.

Na pitanje u čemu je tajna njegovog neobičnog zanata, ne može da odgovori. Pojašnjava da je to čisto Božiji dar, koji on posjeduje. Osim svojih ruku, u liječenju koristi rakiju šljivu, onu, kako kaže, pravu, koju on ispeče i napravi. Od nje nema boljeg lijeka, pa kad se tu još dodaju ljekoviti prsti, onda rezultati ne izostaju.

Među onima koji dolaze i traže pomoć bilo je, po priči Luke Savića, i ljekara i to fizioterapeuta. Za usluge ne traži ništa posebno, tek toliko, kako reče na kraju, ako šta imaju i koliko mogu, jer treba Bogu pred istinu.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.