Fenomen u Prijedoru: Mrtvačkih truba pune šume!

Iako je mraz zavladao odavno, a zima uveliko kuca na vrata, prijedorske šume su i dalje pune jestivih, ljekovitih i izuzetno kvalitetnih gljiva, zvanih crne ili mrtvačke trube, odnosno mrke trubače (lat. Craterellus cornucopioides).

Prijedorski gljivari tim povodom ističu da ovo jeste jesenja vrsta gljiva, ali da je ipak rijetkost da se još može brati i da ih nije “ubio mraz, kao ostale pečurke”.

– I juče sam našao dosta crnih truba. Naime, u šumama su sada dva sloja šušnja (šaši), u onom od lani su gljive, a novi šušanj je pao preko njih, i štiti ih od mraza. Dakle, samo treba znati gdje su, razgrnuti lišće i potražiti ih nekim štapom. Teško se mogu pronaći golim okom – rekao je za SrpskaCafe Roman Ostojić, strastveni gljivar, prirodnjak, ribolovac i ugostitelj iz Prijedora.

On je istakao da su crne trube ekstra kvalitetne gljive, koje pretežno služe kao začin, a koriste se i sušene.

– U nekim kuhinjama miješaju se u tijesta, pite, pice… Kod nas se ove gljive koriste jako malo i uglavnom se beru, daju u otkup i izvoze. Inače, čorba od crnih truba, koju sam probao je nešto odlično. To je prava eksplozija ukusa na nepcu – otkrio je Ostojić i dodao je da je prije petnaestak dana na Kozari nalazio vrganje da i dalje ima bukovača.

Gljiva crna truba je bogata vitaminom B12 za održavanje pravilne funkcije mozga i nervnog sistema. Sadrži znatnu količinu proteina, ugljenih hidrata i veoma male količine masti. Pomaže pri regulisanju tjelesne mase. Bogata je vitaminom D i jača imuni sistem. Reguliše nivo holesterola i šećera u krvi. Sprečava pojavu raka i prirodni je antioksidans. Ubrzava metabolizam i povoljno utiče na kožu.

Autor: M. Čabarkapa – SrpskaCafe.com

Comments are closed.