Fikus za Ginisa

Možda se uskoro i Prijedor nađe u Ginisovoj knjizi rekorda, ako ni zbog čega drugog onda zbog fikusa koji već 36 godina raste u trafo-stanici u Petrovu, nadomak Prijedora.

Fikus koji je dostigao gotovo nevjerovatne dimenzije i razgranao se na dva sprata posadili su još davne 1972. godine radnici u ovoj trafo-stanici Gojko Popara, Rajko Vrhovac i Milan Davidović.

– Jednostavno smo željeli da uljepšamo svoj radni prostor i kupili smo fikus u rasadniku našeg komunalnog preduzeća. Prvo je bio u maloj saksiji, a onda smo ga kasnije prenijeli u prostor na ulazu u zgradu i, što je interesantno, u početku je sporo napredovao, tako da nismo ni obraćali puno pažnju na njega, osim što smo ga redovno zalijevali – priča Gojko Popara.

Kaže da je kasnije počeo da raste i dostigao neviđene dimenzije, te da su im stručnjaci sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, koji su dolazili da vide ovo yinovsko cvijeće, potvrdili da fikusu najverovatnije odgovara močvarno zemljište koje se nalazi ispod betonske ploče ovog objekta, koju je korijen biljke probio.

Radnici, uglavnom električari po struci, ni danas nakon 36 godina ne posustaju u namjeri da ga održe u životu.

– Redovno ga zalijevamo, odstranjujemo požutjele listove i šišamo, a na svakom tom mjestu nikne novi ogranak i fikus se sve više širi – kaže Gojko i dodaje da, iako i sada izgleda ogroman to je tek 30 odsto njegove prave veličine, koja bi bila da se ne održava i ne skraćuje.

Prema njegovim riječima, jedno vrijeme su ozbiljno razmišljali da ga prijave za Ginisovu knjigu rekorda, ali su odustali, jer bi bio ogroman posao da prebroje sve listove, izmjere grane i sve njegove dimenzije. Ipak, tvrdi, prečnik stabla ovoga cvijeća, pri samom dnu, iznosi 17 centimetara.

Interesantno je da su svi zaposleni u ovoj trafo-stanici muškarci, ali da su ovim dokazali da se mogu brinuti o cvijeću.

– Navikli smo na fikus i ne bismo sada mogli zamisliti da ga uklonimo. Ovdje ima dovoljno svjetlosti, prostora, a i odgovarajuću temperaturu. Sve je to uticalo da od male biljke u saksiji dobijemo ovu grdosiju.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.