Filmadžije žele da unovče tragediju 12 zvjezdica

Sedam majki, članica Udruženja „Dvanaest beba“ ogorčene su što je poslije ranijih najava da će o njihovoj tragediji biti pisane razne knjige, sad aktuelna i priča i snimanju filma.
Sekretar ovog udruženja Željka Tubić istakla je da se još jednom pokazalo da o majkama koje su tragičnih događaja u maju 1992. godine ostale bez djece zbog nedostatka kiseonika niko ne vodi računa, već ih sve zanima komercijalizacija ove tužne priče.
– Nas boli to što niko ne brine o tome da li mi radimo, imamo li od čega da živimo i mogućnosti da hranimo ostalu našu djecu. Zato nas još više ljute najave pisanja raznih knjiga i snimanje filmova – istakla je Tubićeva i dodala da su majke ogorčene jer neko želi da zaradi novac na njihovoj tragediji.
– Pričala sam i sa drugim majkama i nažalost to je još jedna komercijalizacija naše muke, patnje, bola i smrti te naše djece. Do sada su nas zvali novinari da se interesuju o najavljenom snimanju filma i drugačijem svjetlu u kojem će se prikazati taj tragičan događaj, ali pitamo se kako neko o tome može govoriti, a da prvo nas ne pita – ogorčena je Tubićeva.
Ona je dodala da iako je Udruženje „Dvanaest beba“ osnovano prije gotovo godinu nema nikakvih pomaka u ostvarivanju prava majki. Udruženje broji samo sedam majki iz šest gradova Republike Srpske čije je sjedište u Prijedoru, ali im do sada niko nije pomogao da plate dugovanja za režijske troškove koji su 6.000 maraka, a kamoli nešto više.
– Nismo platili nijednu kiriju, ni struju jer niko ne finansira udruženje. Davno smo predali zahtjev Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS i dobili obećanje da će nam pomoći, ali nema nikakvih pomaka – rekla je Tubićeva istakavši da se nadaju da će im pomoći predsjednik RS Milorad Dodik.
Ona je dodala da niko u šest gradova, odakle je sedam majki koje su se prijavile za članstvo u ovom udruženju, nije dobilo pomoć u vezi sa pitanjem zaposlenja niti je pomoć dobilo udruženje.
– Kad je otkriven spomenik našoj djeci u centru Banjaluke, bilo je raznih obećanja za naša prava, međutim do danas nije ništa ostvareno. Naša djeca jesu civilne žrtve rata, ali nama majkama je obećano, pošto su nam djeca proglašena herojima, da nam slijedi prijem kod predsjednika Republike, uručivanje ordenja, ostvarivanje nacionalne penzije, ali se od toga ništa nije ostvarilo – rekla je Tubićeva.
Dok ne dođu bolji dani, ovo udruženje broji sedam članica iz Prijedora, Čelinca, Prnjavora, Banjaluke, Kneževa i Dervente, dok su se dvije majke odrekle državljanstva BiH i žive u Austriji, a ostale se još nisu javile.
– Tragamo za podacima o prebivalištu još tri majke, a osim nas u članstvo smo primili i Stojana Kobasa, oca trinaeste „zvjezdice“ Slađane koja je umrla u svojoj trinaestoj godini poslije velike životne borbe sa teškom bolešću – rekla je Tubićeva.
Udruženje
Tubićeva je istakla da je simbolično Udruženje registrovano u vrijeme kada bi te bebe postale punoljetne i da je ovo jedino udruženje u Srpskoj koje više neće dobijati nove članove.
Tekst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.