Finansiranje projekata u inicijativi „Via Dinarika“

Otvoren je prvi javni poziv za finansiranje projekata iz oblasti turizma u okviru inicijative „Via Dinarika“, koju sprovodi UNDP, a u koju je uključen Prijedor, saopšteno je danas iz gradske Agencije za ekonomski razvoj „Preda-PD“.

– Svi zainteresovani sa područja naše lokalne zajednice, koji budu ispunjavali potrebne uslove, mogu da podnesu aplikaciju do 20. februara do 16.00 časova na adresu UNDP-a, koja je data u smjernicama za apliciranje – navedeno je u saopštenju.

Osim Prijedora, uključeni su i opštine Centar Sarajevo, Kalinovik, Prozor-Rama, Ravno, Stolac i Tomislavgrad, a prioritetne oblasti za koje će biti dodjeljivana bespovratna sredstva su poboljšanje uslova i proširenje kapaciteta turističkih smještajnih objekata i unapređenje postojećih i povećanje raznolikosti usluga u oblasti turizma u prirodi u ovim lokalnim zajednicama.

– Imajući u vidu činjenicu da je prestižni `Nešnel džiografik traveler` uvrstio stazu `Via Dinarika` u najbolje destinacije svijeta još u 2017. godini, možemo prepoznati značaj i razvojni potencijal koji imamo uključivanjem grada Prijedora u ovaj koncept – naveli su iz Agencije.

Inicijativa „Via Dinarika“ ima za cilj da promoviše prirodne i kulturne resurse zapadnog Balkana, omogući bavljenje avanturističkim aktivnostima ljubiteljima prirode iz cijelog svijeta, te očuva planinska područja, kulture i predjele kao netaknutu prirodu u Evropi.

– Druga faza projekta nastaviće da unapređuje koncept `Via Dinarike` kao sredstva povezivanja kulturnih, istorijskih i prirodnih znamenitosti, u saradnji sa nadležnim ministarstvima i lokalnim vlastima, radi poboljšanja životnog standarda i otvaranja radnih mjesta u ruralnim područjima – navedeno je u saopštenju.

Projekat sufinansiraju UNDP, USAID BiH i Agencija za razvojnu saradnju Italije /AICS/, a u realizaciju su uključena i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske i federalno Ministarstvo životne sredine i turizma.

Izvor: SRNA – Glas Srpske

Comments are closed.