Fiskalna kasa i u školskom restoranu

U Ugostiteljsko-ekonomskoj školi u Prijedoru strahuju od uvođenja fiskalnih kasa u kabinete ugostiteljstva i kuharstva u kojima učenici izvode praktičnu nastavu.

Jovan Lekanić, direktor škole, kaže da je u sklopu kabineta djelovao i uslužni restoran internog karaktera, odnosno u kojem su hranu i piće konzumirali prije svega zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi, ali povremeno i oni gosti koji su čuli za kvalitet te kuhinje. Obroke su spremali učenici na praktičnoj nastavi.

„Naše usluge su naplaćivane po nabavnim cijenama hrane i pića, koja se koristi i inače za vježbu pripremanja hrane i posluživanja toplih napitaka“, navodi Lekanić.

Smatra da će uvođenje fiskalizacije osporiti mogućnost da školski restoran dalje ima ove usluge.

„Kada bismo imali fiskalnu kasu morali bismo stvoriti mogućnost za registraciju restorana komercijalnog tipa. Da bi se to dogodilo potrebno je adaptirati čitav prostor i obezbijediti potrebne tehničke uslove za šta škola nema novca“, ističe Lekanić tvrdeći da nema novčanih sredstava ni za kupovinu fiskalne kase.

On kaže da ne želi da krši zakonske propise po kojim bi praktična nastava i dalje bila obavljana u kabinetima ugostiteljstva i kuharstva, a uporedo vršila i komercijalna prodaja.

„To znači da više nećemo spremati hranu ni za zaposlene prosvjetne radnike i osoblje škole. Mi smo škola sa tradicijom dugom 43 godine i uspješni u obrazovanju konobara i kuhara. Imali smo kvalitetnu kuhinju, a sada naši učenici više neće moći da prezentuju kvalitet svojih usluga van škole“, navodi Lekanić.

Školski budžet je isti već četiri godine, pa je pod znakom pitanja i mogućnost učešća učenika na takmičenjima.

Goran Kesić, pomoćnik direktora Poreske uprave Područnog centra Prijedor, kaže da se rukovodstvo škole moralo detaljno raspitati o Zakonu o fiskalizaciji.

„Od uposlene radnice u računovodstvu škole mi smo telefonskim putem dobili samo šture informacije. Rukovodstvo škole pismenim putem treba da se obrati nadležnom sektoru za pružanje usluga poreskim obveznicima u Banjaluci kako bismo saznali na čemu su“, ističe Kesić.

On tvrdi da je zakon jasan jer u njemu stoji da i oni koji nisu upisani u registar kod nadležnog organa za pružanje usluga ili vršenja prometa robe su poreski obveznici u slučaju kada vrše promet robe ili usluga, bez obzira što im to nije osnovna djelatnost, kao u slučaju Ugostiteljske škole.

U prijedorskoj Ugostiteljsko-ekonomskoj školi trenutno se u tri odjeljenja obrazuju kuhari, a u dva konobari.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.