Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida-I na selu do radnog mjesta

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske, sa sjedištem u Prijedoru, u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je ukupan prihod od 1.860.000 maraka, što je za dva odsto manje u odnosu na lanjski.

Ukupni troškovi ovog fonda iznosili su 1.816.000 maraka, tako da je, u proteklih šest mjeseci, ostvaren i višak prihoda od preko 44.000 maraka. Ovo je potvrdio Mile Šurlan, direktor Republičkog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida.

On je naglasio da su postojeća ekonomska situacija, nemogućnost isplate redovnih ličnih dohodaka i kriza, uzrokovali za sedam odsto manji prihod koji je uplaćen u Fond od očekivanog.

– Prvih šest mjeseci ove godine, poslodavcima smo isplatili 1.167.000 maraka na ime povrata doprinosa za zaposlene invalide, što je za 27 odsto više nego protekle godine. Druga stavka u našim rashodima je davanje stimulativnih sredstava od 484.779.000 maraka za opremanje radnih mjesta za invalide, što je, u odnosu na plan, više za 14 odsto. Izdvajanjem stimulativnih sredstava, finansirano je zapošljavnje 179 invalidnih osoba u Srpskoj – kazao je Šurlan.

On je potvrdio da ohrabruje podatak da je komisija Fonda za finansiranje i sufinansiranje programa zapošljavanja invalidnih osoba, u prošlom mjesecu odobrila stimulans za 80 invalida u iznosu od 211.000 maraka, čija je realizacija počela ove sedmice, tako da će broj zaposlenih do kraja avgusta iznositi 259 invalida u ovoj godini.

– Tako smo za zbrinjavanje i pronalazak radnih mjesta za invalide, u proteklih sedam mjeseci, izdvojili 1.651.000 maraka ili 92 odsto od ukupnih troškova u Fondu – pojasnio je Šurlan i dodao da je u toku i aktivnost na realizaciji projekta “Ekonomske podrške nezaposlenim invalidima i njihovim porodicama u ruralnim područjima”.

Šurlan tvrdi da je Projektom obuhvaćeno 50 invalida koji žive na selu i nemaju mogućnost zapošljavanja.

– Na ovaj način ćemo pružiti podršku onima koji će na selu formirati plasteničku proizvodnju povrća ili osnovati vlastita gazdinstva i farme – potvdio je Šurlan.

Od osnivanja Republičkog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida do danas, posredstvom tog fonda, do posla je došlo oko 1.500 invalidnih osoba od 70.000 njih, koliko ih živi na prostoru RS. Najviše invalida zaposleno je u privrednim, poljoprivrednim i uslužnim djelatnostima.
Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.