Fondacija “Zajednički put”: Većina mladih želi studirati izvan Republike Srpske

Od 35 polaznika „Škole liderstva“ samo jedan ispitanik svoje dalje obrazovanje i usavršavanje vidi u Republici Srpsko, dok ostali najpoželjnijim zemljama studija smatraju evropske zemlje.

„Među njima 60 odsto mladih najpoželjnijim zemljama smatra Njemačku i Veliku Britaniju, dok su za 39 odsto ispitanika to zemlje regiona među kojima dominiraju Slovenija i Srbija“, saopšteno je iz Fondacije „Zajednički put“ koja u Prijedoru realizuje projekat „Škola liderstva“.

Prema rezultatima ankete, trećina mladih bi se u budućnosti zadovoljila samo fakultetskom diplomom, a približno toliko je onih koji bi bili zadovoljni magistarskom odnosno doktorskom diplomom.

„Za dalje obrazovno i stručno usavršavanje najpodesnijim stipendijskim programima mladi smatraju EUROWEB – 42 odsto, Erasmus Mundus – 25 odsto, JoinEUSEE program – 16 odsto i Fond Doktor Milan Jelić – 16 odsto“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da 40 odsto ispitanih smatra da odlično piše i govori engleski jezik odnosno posjeduje osnovni preduslov za međunarodnu mobilnost i inostrano usavršavanje.

„Školu liderstva“, prvi projekat novoosnovane Fondacije „Zajednički put“, pohađa 60 mladih uspješnih ljudi odabranih putem javnog konkursa. Cilj projekta je razvijanje adekvatnog metoda rada sa mladima.

Projekat su podržali ministarstva prosvjete i kulture i porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Grad Prijedor, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske i Fondacija „Asisted Living of Florida” iz Sjedinjenih američkih država, a partneri u projektu su JU „Centar Sunce“ Prijedor, kino „Kozara“ Prijedor, Agencija „Spektar“ Banjaluke i CISO centar Prijedor.
Tekst – SRNA
Foto – Fondacija “Zajednički put”

Comments are closed.