Formiran prvi tim radio-amatera [video]

Ne daj Bože ponovo prirodnih katastrofa poput majskih poplava. Ako se i dese, barem ćemo imati ekipu koja će obezbjediti nesmetanu komunikaciju između onih koji bi trebalo da pomognu.

U slučaju da popucaju fiksne, mobilne ili internet veze, spas stiže od radio amatera, tačnije, tima za opasnost koji je danas formiran u Prijedoru. Prvog u Srpskoj.

“U slučaju eventualnih elementarnih nepogoda, da pružimo pomoć Civilnoj zaštiti i svim ostalim strukturama, prvenstveno, grada Prijedora, a naknadno ćemo raditi projekat da sve ovo primjenimo na teritoriju RS – uvezivanje svih struktura zaštite u slučaju prekida savih vidova komunikacije”, rekao je predsjednik Radio-amaterskog kluba Kozara Prijedor Jovica Knežević.

Upravo su se, tokom poplava prije dvije i po godine, radio-amateri pokazali zbog čega su nagrađeni i pohvaljeni. Zato su nadležni i odlučili da im posvete više pažnje i dogovore saradnju. Zlu ne trebalo.

“Nadamo se da ih nećemo morati puno pozivati zbog tih vanrednih situacija. Ministarstvo, baš zbog toga što su udruženje od posebnog interesa, godišnje izdvaja sredstva za radio-amtere, za opremanje i kupovinu opreme kako bi oni bili sposobni da odgovore svakom svom zadatku”, rekla je pomoćnik ministra saobraćaja i veza u Vladi RS Dijana Obradović.

“Radio-amateri su se, do poplava 2014, možda, smatrali kao neka tehonologija koja je za prošlost. Mi smo vidjeli kada su u pitanju upravo vanredne situacije da su jedine komunikacije koje smo imali sa lokalnim zajednicama, barem prvih dana, su bili upravo radio-amateri”, rekao je ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi RS Lejla Rešić.

Tim za opasnost radiće pri Radio-amaterskom klubu Kozara. Njegovim formiranjem, prijedorski entuzijasti i zaljubljenici u radio-talase, zvanično su postali ekipa bez koje se, u vanrednim situacijama – neće moći.

Autor: ATV BL

Pročitajte još vijesti sa ATV-a na adresi https://www.facebook.com/alternativnatv.

Alternativna televizija Banja Luka

Comments are closed.