Foto vijest-Prijedorčani prelaze preko zaleđene Sane

Mnogi Prijedorčani ne pamte kada se rijeka Sana zaledila na način kako to izgleda posljednjih dana. „Imamo sve preduslove za ovakvo stanje. Sana je i spora i niska pa su se, uz postojeće temperature u minusu koje su prisutne već duže vrijeme, stvorili preduslovi da je rijeka zaleđena“, kaže Prijedorčanin Vanja Rađenović i dodaje da on kao ronilac ima želju da narednih dana zaviri ispod površine zaleđene rijeke. „Htjeli smo i da zaronimo kako bi vidjeli ima li riba u vodi jer je malo niže voda duboka 7-8 metara i prirodni je zimovnik. Patkice hodaju po ledu a bilo je i nekih momaka koji su prelazili sa jedne na drugu obalu“, rekao je Rađenović.
Draško Dimić, stanovnik prijedorske ulice Srpskih velikana koja se nalazi uz samu rijeku, kaže da ova situacija nije često viđena. „Stanujem uz rijeku Sanu i pamtim 1984. godinu kada sam kao četrnaestogodišnjak hodao preko Sane.
Ovaj ljetni nivo i velike hladnoće su uslovili da se to ponovo desi. Ako ovako nastavi i narednih dana siguran sam da će se rijeka u potpunosti zamrznuti na površini“, rekao nam je Dimić. Njegova kćerkica Ena kaže da je samo malo stala na led ali nije htjela da ide dalje jer se bojala da led ne pukne. „Bilo bi lijepo igrati se i klizati na Sani ali treba biti oprezan“, kaže Ena. Dječak Zdravko Dujić koji stanuje u blizini kaže da se iznenadio kada je vidio zaleđenu rijeku i da jei on poželio da se malo kliže. „Još nisam probao preći na drugu stranu ali možda i ja probam preći na drugu stranu“, dodaje ovaj dječak. Tokom našeg boravka na obalama Sane, stotinjak metara uzvodno od „Kićinog“, zatekli smo i četvoricu mladih Prijedorčana koji su nakon nekoliko minuta razmišljanja i ispitivanja debljine leda, jedan za drugim, prešli sa jedne obale na drugu. „Nije bilo straha ali nam nije bilo ni svejedno. Odlučili smo se da probamo, pa šta bude. Ljeti se ovdje kupamo a ovu priliku da pređemo preko zaleđene rijeke nismo željeli propustiti“, uglas govore Aljoša Vavrek, Aleksandar Jeličić, Bojan Lazić i Marko Aleksić.

Comments are closed.