Fotografija kao porodična tradicija

Napretkom tehnologije, mnogi stari zanati padaju u zaborav ili stari majstori imaju sve manje posla, a i učenika kojima bi prenijeli svoje znanje. Za vremenom kada je fotografski zanat bio veoma cijenjen žali i jedan od prijedorskih fotografa Velibor Papić, kome je ovaj zanat porodična tradicija.

Velibor i danas ljubomorno čuva brojne primjerke starih fotoaparata, koji svjedoče o prošlom vremenu.

– Ovaj zanat je nekada bio veoma cijenjen i graničio je sa umjetnošću, tako da sam kao mlad momak bio veoma ponosan što imam mogućnosti da uz svog ujaka Zvonka naučim sve tajne razvijanja filma i izrade fotografije. On je fotografsku radnju imao još od 1955. godine, a on je taj posao naslijedio od svog oca – kaže Velibor.

Velibor Papić je fotografski zanat završio 1967. godine i to u Prijedoru, gdje je tada postojala škola i od tada se aktivno bavi tim poslom.

– Nekada je bilo drugačije, ljudi su nas tražili da im zabilježimo njihove svečane trenutke, slavlja, a sad se mnogo toga promijenilo. U ekspanziji modernih fotoaparata i digitalne opreme, pravi fotografi su sve manje traženi, a više niko i ne cijeni pravu fotografiju – naglasio je Papić.

On je dodao i da nema fotografisanja za lična dokumenta, što je značajno smanjilo obim posla, a drugi dio je postao čisti amaterizam.

– Samo rijetki dođu da im izradimo film, a o crno-bijeloj fotografiji koja je po mnogima prava fotografija, gdje se vide sve nijanse i detalji koji se sa bojom gube, više niko i ne traži – priča sa sjetom Velibor.

Velo, kako ga inače svi u Prijedoru zovu, ima i svoje nasljednike, iako više nema škole za fotografe. To su Saša i Nina, njegovi sin i kćerka koji zajedno sa njim rade. Ninu već četiri godine pozivaju da učestvuje na Međunarodnom salonu fotografije u Banjoj Luci.

– Sada su fotografije kvalitetnije nego nekad i vjerovatno će duže odoljeti zubu vremena u odnosu na one crno-bijele, koje se sada ponekad nađu u rukama majstora na reparaciji – rekao Papić.

Kanađanin

Velibor Papić kaže da ga je veoma iznenadila posjeta jednog Kanađanina koji je 2006. godine ušao u njegovu fotografsku radnju.

– Erik Sorila je čovjek koji ima svoju fotografsku radnju u Vankuveru i koji je, pošto je postao penzioner krenuo na put po svijetu i eto slučajno ušao baš u moju radnju. Privukao ga je stari fotografski aparat u izlogu i igrom slučaja se rodilo novo prijateljstvo – istakao je Velibor Papić.

Glas Srpske

Comments are closed.