Frizerka sa dušom slikara

glas-slikarka-frizerka 1Kad odloži češalj i makaze, frizerka Nevenka Aljetić se pretvara u slikara.

Ovu Prijedorčanku mnogo njenih sugrađana poznaje kao frizerku, a njene vjerne mušterije znaju da ova žena gaji ljubav prema slikarstvu i da je svojim slikama ukrasila frizerski salon.

Da je umjetnički talentovana, ova četrdesetdvogodišnjakinja otkrila je prije nekoliko godina, kada je iznenada poželjela da slika.

glas-slikarka-frizerka 2– Svoj talenat nisam prepoznala ni u školi, nego nedavno. Kao da me neka nepoznata sila ponijela da uzmem kist i da počnem da slikam. Rezultati su iznenadili i mene kao i moju porodicu i prijatelje – priča Nena.

Ne krije da voli apstrakciju i da neke ideje koje je obuzmu tokom dana, uveče prenese na platno.

– U stvari najmanje slikam kistom, više radim prstima, šakama, kapanjem boja i onda kada počnem četkicom završim šakom. Tako osjećam da izražavam ono što želim da vidim na slici – priča Nevenka.

glas-slikarka-frizerka 3Za svoju prvu izložbu odabrala je 25 radova rađenih akrilnim bojama. Kaže da joj je to u njenim prvim slikarskim koracima savjetovao akademski slikar i direktor Galerije Tihomir Ilijašević.

– Ilijašević me posavjetovao da počnem da slikam akrilnim bojama. Poslušala sam ga, a kasnije mi inspiracije nije nedostajalo. Napravila sam nekoliko pejzaža, a onda se upustila u slikanje nekih motiva u kojima se mogu prepoznati razni detalji – priča Nevenka.

O stvaralaštvu ove samouke umjetnice, prijedorski slikar Mesud Hodžić kaže da se Nevenka Aljetić pojavila na prijedorskom likovnom nebu, ne kopirajući nikoga, što je rijetka pojava kod umjetnika amatera.

– Ona je u svom opusu veoma raznovrsna. Za prefinjeno oko i strože kritičare preovladava izraz koji je afirmisao američki slikar Džekson Polok a zove se „eksplozija boja“, ali kod Nevenke je to ipak kontrolisano – kaže Hodžić.

glas-slikarka-frizerka 4Aljetovićeva je ponosna i na 20 godina frizerskog posla koji takođe smatra vidom umjetnosti. Najdraže su joj, kaže, scenske frizure i cvjetni aranžmani a ostvario joj se najveći san da pored izložbe slika prikaže i defile modela sa maštovitim i zahtjevnim frizurama i šminkom koje je sama kreirala i uredila.

Svestrana osoba
U prilog činjenici da se radi o svestranoj osobi govori i podatak da je Nevenka završila kurseve kozmetičara i manikira, a neko vrijeme bavila se i izradom cvjetnih aranžmana. Nevenka je vjerovatno i jedina frizerka u RS koja je priredila prvu samostalnu izložbu slika, koju je nazvala „Impresija“.
Glas Srpske

Comments are closed.