Frizerka sa kistom u ruci

Poznata prijedorska frizerka Nevenka – Nena Aljetić svoj frizerski salon ukrasila je brojnim slikama koje je sama naslikala u slobodnom vremenu. Da ima umjetnički talenat četrdesetdvogodišnja Prijedorčanka otkrila je prije godinu i po dana, kada joj se iznenada pojavila želja za slikanjem.
– Svoj talenat nisam primijetili ranije. Čak ni u školskom dobu kada smo crtali i slikali na časovima likovne kulture. Bila sam u rangu onih koji lošije slikaju. A onda, prije godinu i po dana, pojavila mi se velika želja da uzmem kist u ruke i počnem da slikam. U glavi mi je sve bilo razrađeno, šta treba da uradim i kako. Oprobala sam i bila iznenađena samom sobom – priča Nena, koja stalak za slikanje, platno i boje donosi i u svoju frizersku radnju, pa u slobodnom vremenu, dok ne dođe nova mušterija, češalj i makaze zamijeni kistom.
Prije nego što se upustila u ovaj umjetnički posao, posavjetovala se kod poznatog prijedorskog akademskog slikara i direktora Galerije Tihomira Ilijaševića.
– Ilijašević me posavjetovao da, kao početnik, počnem slikati akrilnim bojama. Poslušala sam ga i dala se na posao. Inspiracije nije nedostajalo. Napravila sam par pejzaža, a onda se upustila u slikanje nekih motiva u kojima se mogu prepoznati razni detalji. Jedan od takvih je i velika slika koju sam naslikala na zidu u salonu – priča Nena, pokazujući svoje veliko umjetničko djelo.
Kritike su, kaže s ponosom, do sada bile isključivo pozitivne. Bilo je i narudžbi, a neke je poklonila dragim osobama.
– Za sada slike ne prodajem, što ne znači da jednog dana neću ako neko bude zainteresovan. Nekoliko sam ih poklonila i vjerujte, teško sam se od njih rastala. Ipak sve ih nemam gdje ni okačiti – priča naša sagovornica, dodajući da ima podršku i ukućana.
Suprug Neđo, kako kaže, u početku nije pridavao mnogo značaja njenom novom hobiju, ali kasnije su i njemu slike postale interesantne. Nena otkriva i jednu veliku želju koju će, uvjerena je, jednog dana ispuniti.
– Imam želju da jednog dana, kada uradim još slika, priredim izložbu negdje u pozorištu, muzeju ili nekom kafiću. Voljela bih da ove moje slike vide i drugi – najavljuje Nena, koja kao frizer radi punih 18 godina.
Završila je i za kozmetičara, manikira, a neko vrijeme bavila se i izradom cvjetnih aranžmana.
Fokus

Comments are closed.