Gavrilović cilja Impro

Za kupovinu prijedorskog „Impra“, koji se nalazi u stečaju, interesuje se više potencijalnih kupaca, među kojima su PIK Vrbovec, „Gavrilović“ i nekoliko domaćih proizvođača, kaže Aleksa Nježić, stečajni upravnik u nekadašnjem gigantu u oblasti mesne industrije.
Nježić je objasnio da će se od novca dobijenog prodajom prvo izmirivati obaveze prema hipotekarima i to u izvršnom postupku.
On je podsjetio da su „Hypo Alpe Adria Leasing“ iz Banjaluke i „Top farm“ iz Nove Topole zbog neizmirivanja obaveza „Impra“ praktično i pokrenuli stečajni postupak.
On je naveo da samo četiri poslovna prostora „Impra“, i to u Banjaluci, Prijedoru i Novom Gradu, nisu pod hipotekom.
„Procjenjuje se da je ‘Impro’ i prije pokretanja stečajnog postupka bio zadužena firma od nekih petnaestak miliona maraka. Među onima koji stoje u redu za isplatu potraživanja, osim radnika, su i dobavljači, ‘Elektrodistribucija’, Poreska uprava i drugi“, kaže Nježić.
Uprkos tome što su dugovanja višemilionska, on vjeruje u pokretanje proizvodnje u ovom nekadašnjem privrednom gigantu u mesnoj industriji.
„Zainteresovani kupci, koji su obišli pogone ‘Impra’ u Brezičanima, kod Prijedora, tvrde da je to jedna očuvana proizvodna cjelina, tako da ‘Impro’ može da pokrene proizvodnju sa vrlo malo ulaganja, za razliku od preduzeća koja stečaj dočekaju devastirana, uništena, tehnološki razjedinjena i pokradena“, pojašnjava Nježić.
Dodao je da će se prodaja „Impra“, čija je imovina procijenjena na 14 miliona KM, realizovati preko izvršnog postupka na Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.
Prodaju „Impra“ željno očekuje i 70 bivših radnika, koji su pokretanjem stečaja ostali bez posla.
Za svoju muku okrivljuju bivšeg poslodavca, predstavnike porodice Sukara, koji su vlasnici banjalučkog preduzeća „Orion tri“, a koji su još 2006. godine kupili većinski paket domaće Mesne industrije „Impro“.
Mile Ćirić, VK mesar, koji je nekada u „Impru“ radio na mjestu poslovođe u proizvodnji, kaže da je nakon 38 godina rada ostao bez posla te da mu je do penzije trebalo samo godinu i po dana.
„Sada sam bukvalno na ulici. Naš gazda Siniša Sukara nam zadnjih pet godina nije uplaćivao doprinos ni staž. Ostao nam je dužan šest neisplaćenih plata. Teško mi je ovo gledati“, kaže Ćirić, dodajući da je „Impro“ mogao dobro poslovati preradom mesa iz domaće proizvodnje.
Dragan Bojanović, predstavnik radnika u Odboru povjerilaca AD „Impro“ u stečaju, ne krije da su problemi ogromni.
„Za plate radnicima se duguje 270.000 a za doprinose oko 470.000 maraka“, kaže Bojanović, dodajući da od trenutne prodaje dijela imovine radnici nisu ništa dobili.
„Dobili su nešto novca na ime materijalnog zbrinjavanja posredstvom Zavoda za zapošljavanje, a i ta sredstva uplatom doprinosa za bivše radnike obezbijedila je lokalna zajednica“, navodi Bojanović.
Pokretanje stečaja u „Impru“, koji je od 2006. godine u većinskom vlasništvu banjalučkug preduzeća „Orion 3“, pokrenut je u aprilu prošle godine.
Nezavisne novine

Comments are closed.