Gimnazije priprema monografiju o stotinu godina rada

Prijedorska gimnazija pozvala je građane da dostave fotografije, dokumenta i informacije koji bi mogli biti od koristi prilikom stvaranja monografije o stogodišnjem radu ove škole.

Ova ustanova iduće godine nizom sadržaja obilježiće vijek postojanja, a tim povodom namjerava da objavi i monografiju za koju je u toku prikupljanje građe.

Dobrodošla su svjedočanstva iz perioda od 1920. do 1950. godine, slike maturskih generacija, ekskurzija, radnih akcija, planinarenja, sportskih takmičenja, marševa, predvojničkih obuka i sletova, članske karte literarnog kluba „Petar Kočić“, Sokolskog društva, „Poleta“, izviđačkog odreda, društva „Partizan“, nagrade sa takmičenja, podaci o učenicima koji su učestvovali na raznim takmičenjima i pisana sjećanja na gimnazijske dane.

Materijale treba dostaviti sekretarijatu škole gdje će svi biti skenirani ili fotografisani i odmah vraćeni vlasniku.

Gimnazija u Prijedoru osnovana je odlukom Ministarstva prosvete Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca kao Realna osmorazredna gimnazija koja je s radom počela 1920. godine u zgradi tadašnje Komunalne osnovne škole, odnosno današnjeg Muzeja Kozare.

Izgradnja nove zgrade počela je 1922. godine. U toku 1923. postavljen je i osveštan betonski temelj zgrade i u njega uzidana metalna kutija sa poveljom i potpisima viđenijih Prijedorčana, predstavnika gradske vlasti i prvih profesora. Zgrada je dovršena 1924. godine kada je gimnazija nastavila rad u novoizgrađenoj, namjenskoj zgradi u kojoj se i danas nalazi.

Prijedorska gimnazija je u NOB-i dala devet narodnih heroja: Rade Bašić, Ilija Došen, Dušan Egić, Milan Egić, Rade Kondić, Esad Midžić, Milutin Morača, Mladen Stojanović i Boško Šiljegović. Nakon Drugog svjetskog rata nosila je ime narodnog heroja Esada Midžića, a od 1992. godine nosi ime prvog srpskog prosvjetitelja Svetog Save.

Izvor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.