Glas protiv gradilišta na izvorima Sane

DSC_1686

Uzvicima „Ne damo Sanu, rušimo branu!“, i „Kelag, go home!“ oko stotinu građana poručilo je donosiocima odluka i investitorima da se protive izgradnji hidroelektrane Medna u blizini izvora rijeke Sane koju je austrijska firma „Kelag“ uz dozvole Vlade Republike Srpske započela u septembru 2014. godine.

„Mi se nećemo povući nikada. Nećemo odustati od Sane. Svim pravnim sredstvima ćemo se boriti koliko god možemo da zaustavimo gradnju brane“, poručio je koordinator Koalicije za Sanu Goran Krivić.

Za razliku od prethodnih protestnih izleta, koje Koalicija za Sanu organizuje šestu godinu u povodu obilježavanja 22. aprila, Dana planete Zemlje, ovogodišnji su imali međunarodni karakter jer su im se pridružili kajakaši iz više evropskih zemalja predvođeni slovenačkim olimpijcem Rokom Rožmanom i aktivisti nevladine organizacije „RiverWatch“ iz Beča koja se bavi zaštitom rijeka.

DSC_1561

„Kompanije iz Njemačke i Austrije rade ovdje stvari koje ne bi radile u svojima zemljama. Ali ne možemo kriviti samo njih – vaše vlasti dale su im dozvolu. Uradile su to suprotno modernim standardima, kao što se radilo šezdesetih godina prošlog vijeka kada su uopšte nije vodilo računa o prirodi i životnoj sredini“, rekao je Ulrich Ulrich Eichelmann iz „RiverWatcha“.

On je dodao da je stvar tim gora što se radi o jednoj od samo šest rijeka na planeti koje još uvijek čuvaju zdravu populaciju mladice i što je u Evropskoj uniji zabranjeno ugrožavati rijeke koje su stanište ove riblje vrste.

„Sramota je što to ‘Kelag’ radi ovdje, a istovremeno su Austrija i Evropska unija od 1999. godine do danas uložile 45 miliona evra za uklanjanje brana na rijekama koje nastanjuje mladica. Ovdje se radi upravo suprotno“, kazao je Eichelmann.

DSC_1573

Za razliku od lokalnog stanovništva, koje se protivi izgradnji brane, ali uglavnom smatra da na to ne može uticati, kajakaši i ekolozi okupljeni oko „Balkanske turneje kroz rijeke“ pod sloganom „Sačuvajmo rijeke Balkana – zaustavimo navalu brana“ vjeruju da građanski aktivizam, naročito međunarodni, može mijenjati stvari.

„A od Slovenije do Albanije identifikovali smo oko 2.700 projekata izgradnje brana. Možda je kasno za Mednu i ‘Kelag’, ali mislim da se može spasiti ostatak ove i drugih rijeka i da je važno protestovati da bi se izbjegle buduće loše odluke. To mora biti na međunarodnom nivou jer je i značaj ove rijeke međunarodni“, poručio je Eichelmann.

DSC_1584

Boro Janković iz Ekološkog pokreta „Zelenkovac“ rekao je da se izgradnjom Medne uništava perspektiva za razvoj turizma i da je prevara da će od ove hidroelektrane koristi imati građani i Republika Srpska, nego da će jedina korist biti profit za malu grupu ljudi.

„Iduće godine možda se nećemo moći okupiti na ovom mjestu jer će sve biti pod vodom. Ujedno, izvori Sane biće potopljeni i biće to ogroman pritisak na sistem podzemnih voda, što u krajnjoj liniji može dovesti i do tektonskih poremećaja“, naveo je Janković.

Skup u Donjoj Pecki obezbjeđivali su pripadnici MUP-a Republike Srpske i Gorske službe spasavanja iz Banjaluke.

Autor: Katarina Panić

Comments are closed.