Glušac i sa 80 godina želi da daje krv

Slavko GlusacOsamdesetogodišnji Slavko Glušac jedan je od najstarijih dobrovoljnih davalaca krvi na području opštine Prijedor, a dragocjenu tečnost do sada je dao 71 put. Slavko Glušac je, zajedno sa svojim kolegom Milom Kačavendom, koji je krv dao 67 puta, dobio plaketu Crvenog krsta Republike Srpske povodom 14. juna, Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi. „Počeo sam prije više od četrdeset godina, kada je jedan radnik stradao u Fabrici celuloze i papira ‘Celpak’, gdje sam bio zaposlen. Pošto sam krvna grupa koja je odgovarala nultoj grupi primaoca, bez razmišljanja sam otišao u Banjaluku i dao krv za kolegu“, kaže Glušac i dodaje da je od tada počeo redovno da daje krv.

U sjećanje mu se najviše urezao jedan slučaj kada je krv davao pacijentu koji je već bio na operacionom stolu.

„Jednom su me probudili u dva sata poslije ponoći. Doveli su me u bolnicu, gdje je bila jedna djevojka na operacionom stolu i direktno su mi iz vene uzimali krv i davali njoj. To mi je bio najteži slučaj“, kaže Glušac.

Posljednji put je krv dao 2001. godine i sad se povremeno javlja na akcije, ali mu kažu: „Neka mlađi daju.“

„Nema entuzijazma kod današnjih davalaca. Za mene i moje kolege to je bila velika stvar, osjećali smo posebnu važnost tog čina, jer je to stvarno humano“, kaže Glušac i dodaje da je u svoje vrijeme oko dvadesetak svojih kolega i prijatelja uključio među dobrovoljne davaoce krvi.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.