Godine sačuvale tradiciju

Na Dugim njivama, jednom od poznatih proplanaka na Kozari, održani su dvanaesti susreti porodica Đurđević i Kos. I pored nestabilnog vremena, mnogo članova porodica ova dva plemena okupilo se na Kozari, da bi se kroz druženje, pjesmu i tradicionalne igre dobro zabavili.
– Ovo druženje traje punih 12 godina, pa s pravom možemo reći da je tradicionalno. Naša dva plemena, koja pripadaju selu Babići, nekada su činila znatan broj stanovnika. Danas se većina mještana, da ne kažem skoro svi, odselila i žive u Prijedoru i okolnim mjestima. Druženje organizujemo svakog posljednjeg vikenda u julu na Dugim njivama, koje za nas Kosove, ali i Đurđeviće, ima posebnu simboliku, jer smo na ovom prostoru nekada čuvali stoku, igrali se i proveli djetinjstvo, najljepši životni period – priča nam Vinko Kos, jedan od inicijatora ovog druženja.
Sedamdesetdvogodišnji Radivoje Đurđević redovno dolazi na Duge njive, i za njega je ovo, kaže, poseban doživljaj, jer se sjeti djetinjstva i vremena kada je na ovom proplanku čuvao stoku.
– Vjerujte da se ovom susretu radujem kao dijete. Kad pogledam ove pašnjake pred očima mi se stvori slika od prije šezdeset godina, kada smo se ovdje igrali i čuvali krave. Danas je naš zaselak pust. Ostalo je još nekoliko staraca, a svi ostali otišli su trbuhom za kruhom – priča nam Radivoje.
Među onim koji na Duge njive redovno dolazi i mimo druženja jeste Momčilo Đurđević, koji je na ovom proplanku, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 800 metara, sagradio i drvenu vikendicu.
– Iako živim u Orlovcima, kod Prijedora, vrlo sam vezan za svoje rodno selo i ovdje dolazim skoro svaki vikend. Ovo druženje je nešto posebno i svi ga s nestrpljenjem očekujemo – kaže Momčilo.
Boro Kos na susret Kosova i Đurđevića redovno dolazi iz Zagreba.
– Živim s porodicom u Zagrebu, ali sam često ovdje u rodnom mjestu. Mnogo je toga što me veže za moje selo, pa nastojim da ne propuštam ovakve skupove – rekao je Boro, koji je od 12 susreta bio na njih 11.
Drugog dana druženja obavezno se organizuje takmičenje Đurđevića i Kosova u tradicionalnim narodnim igrama, bacanju kamena sa ramena, navlačenju užeta, skoku udalj i trkanju najmlađih. Ove godine za nijansu su bolji bili Kosovi.
Fokus

Comments are closed.