Godišnjica prijedorskih brigada

U Prijedoru je danas obilježena 20. godišnjica formiranja 43. Prijedorske motorizovane i 5. Kozarske brigade Vojske Republike Srpske, kroz koje je tokom rata prošlo oko 35 000 boraca, a 641 borac položio život za Republiku Srpsku. „Prijedor je jedan od rijetkih gradova čije su dvije brigade dale nemjerljiv doprinos odbrani i izgradnji Republike Srpske“, rekao je predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz. On je istakao da je ovo jedan od datuma koji treba obilježavati kako bi se na pravilan način prenijela moralna obaveza na buduće generacije da poštuju tekovine borbe pripadnika VRS.
On je istakao da, zahvaljujući borcima ovih brigada, danas imamo Republiku Srpsku, koja je garant bezbjednosti i sigurnosti sadašnjih i budućih generacija. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavi izjavio je da Prijedor neće zaboraviti svoje brigade i borce koji su dali živote za slobodu svog grada i svoje zemlje. „Ovo je prilika da se prisjetimo svih onih koji su dali svoje živote i žrtvovali se za sve ono što mi danas imamo. Tradicije ove dvije brigade treba njegovati, a mi ćemo u administraciji i dalje podržavati aktivnosti koje su u vezi sa životom, radom i budućnošću Boračke organizacije“, rekao je Pavić. Govoreći o doprinosu 43. Motorizovane i 5. Kozarske brigade u odbrani srpskog naroda i stvaranju Srpske, predsjednik Boračke organizacije opštine Prijedor Radovan Rajilić podsjetio je da su ove dvije ratne jedinice VRS mobilisane 16. odnosno 18. septembra 1991. godine. Pomen za 641 poginulog borca ovih ratnih jedinica VRS-a služen je u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice na Pašincu.
Delegacije Boračke organizacije, opštine Prijedor, prijedorskog garnizona, rezervnih vojnih starješina, SUBNOR-a, Demokratskog narodnog saveza i SNSD-a položile su vijence ispred centralnog spomenika „Za krst časni“ i na spomen ploči u kasarni „Žarko Zgonjanin“. Obilježavanje dana prijedorskih brigada nastavljeno je tradicionalnim druženjem boraca kod crkve Rođenja Presvete Bogorodice na Pašincu, uz bogat kulturno-umjetnički program u kome su učestvovali KUD „Kozara“, grupa „Molitva“, glumac Radenko Bilbija i drugi te uz tradicionalni vojnički ručak.
Tekst – SRNA i GradPrijedor.com
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.