Goran Maksimović je peti put najbolji lažov

Goran Maksimović, član Lovačkog društva „Srndać“ iz Omarske, pobjednik je ovogodišnje, 20. „Lovačke lažijade“, tradicionalne manifestacije na kojoj se lovci takmiče u izmišljanju lovačkih priča i biraju najvećeg lažova među njima.

On je, po ocjeni tročlanog žirija, ispričao i najbolju lovačku priču u konkurenciji četiri izmišljene sage s kojima su se takmičili lovci Potkozarja.

„Dosad sam pet puta bio pobjednik ‘Lažijade’. Posjedujem i certifikat najuspješnijeg lažova, na kojem mi mogu pozavidjeti političari. Tvrdim da moje lovačke priče ipak nisu izmišljene, jer se dijelom baziruju na istinitim događajima i peripetijama s kojima se lovci susreću na lovištima. Ovogodišnja moja priča govori o tome kako sam idući u lov susreo lovca Mirka, koji je zaprežnim kolima vozio nezagašeni kreč. Počela je padati kiša, kreč je počeo da ključa i pršti po šumi, zbog čega se i divljač razbježala“, priča Maksimović.

Za svoju priču Maksimović je, prema najavama, trebalo da dobije novčanu nagradu od 500 maraka, ali mu je, kaže, u džepu završilo samo 50.

„Ostalih 450 maraka je otišlo u sponzorstvo manifestacije i Udruženju ‘Srndać’, čiji sam član i koje se na razne načine trudi da u lovu i na lovačkoj fešti okuplja lovce“, kazao je Maksimović.

Zoran Prcač, predsjednik Lovačkog udruženja „Srndać“, koje je i domaćin „Lažijade“, pojasnio je da Udruženje nije poznato samo po organizovanju tradicionalne manifestacije, već i po dobro uređenom lovištu.

„Naš ‘Srndać’ ima više od 170 aktivnih lovaca, veliko lovište i dosta divljači. Uredili smo i lovačke objekte u kojima boravimo tokom sezone lova. Organizovanjem ‘Lovačke lažijade’ na zabavan način sa svojim prijateljima lovcima, koji nam u goste dolaze iz raznih krajeva obilježavamo kraj lovne sezone“, naglasio je Prcač.

„Lovačkoj lažijadi“ su prisustvovali lovci iz LU „Trest“ iz Petrovca na Mlavi, koji su pobratimi „Srndaća“ iz Omarske. Lovac Petar Karadžić iz Perovca na Mlavi pojašnjava da lovci iz Omarske redovno dolaze na lovačku manifestaciju „Bakarna lisica“, koja se održava u Petrovcu.

„To je naša tradicija i trudimo se da se ti lijepi lovački običaji i druženja ne zaborave“, kazao je Karadžić.

Na preksinoć održanoj manifestaciji u Omarskoj specijalni poklon, rakijsku flašu u obliku lovačke puške, dobio je gost Nijemac Petar Curn, koji već 12 godina zbog lovačke fešte dolazi u Omarsku.

Ni ove godine nisu zaboravili običaj pripremanja lovačke čorbe, kao ni jela od divljači, koja su pripremali kuhari restorana, a goste je zabavljao bend „Piramida“.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.